Руски астрономи: Нов опасен астероид заплашва Земята

1228618057_1-4Руската мрежа телескопи МАСТЕР, вероятно, е открила още един потенциало опасен астероид, съобщиха руските средства за масова инфорамация.

Потвърждение за откритието от други астрономи за сега не е получено, съобщи за РИА Новости ръководителят на мрежата Владимир Липунов от Държавния астрономически институт в Русия.

„Открихме го преди няколко часа с помощта на един от нашите телескопи, разположен в Бурятия. Това е нов астериоид. Според предварителни данни, той е от класа астрероиди, които се доближават до Земята и е в списъка на потенциално опасните“, – каза ученият. Данните за обекта, който е с временно наименование MASDA1, са изпратени в Центъра за малки планети.

Предворителните данни показват, че минималната дистанция между орбитата на астероида и орбитата на Земята е 0.05 астрономически единици (7.5 милиона километра), което означава, че той е потенциално опасен. „Но тези данни ще се променят от постъпващи нови такива“, – добави Липунов.

В края на септември екипът на МАСТЕР заяви, че са открили 15-метров астероид, който преминал само на 11 хиляди километра от повърхността на Земята. Но новите изследвания показаха, че обектът е прелетял не толкова близо до Земята – не на 17 хиляди, а на 6 милиона километра от центъра на планетата ни, а самият астероид е бил 10 пъти по-голям от предварителните сведения на учените.  Липунов доизясни, че програмата за изчисляване на орбитата е предала неверни данни, поради оскъдната първоначална информация за небесния обект.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s