Съратник на Сноудън плаши САЩ с нови разобличения

grinvaldБившият сътрудник на британския вестник The Guardian Глен Гринвалд ще продължи публикуването на документите от „досието Сноудън“. Репортерът обещава да разкаже как САЩ следят собствените си граждани.

Журналистът разказа за новите разобличения пред участниците в срещата на Панамериканската медийна асоциация в американския град Денвър.

„Той заяви, че предстоящите разобличения ще бъдат толкова мощни, колкото и репортажът, който той публикува във френския вестник Le Monde», – съобщи агенция Associated Press.

Глен Гринвалд заяви, че има намерение да публикува всеки документ от „досието Сноудън“, който представлява обществен интерес. В тези документи има информация за следенето от страна на специалните служби на САЩ над американските граждани.

„Гринвалд каза, че води консултации за потенциалната вреда от една или друга информация с опитни редактори и репортери“, – уточнява агенцията. „Не мисля, че някой може да ни обвини, че действаме неразумно“, – каза Гринвалд.

В края на изказването си репортерът обвини САЩ в „постоянна атака“ върху свободата на пресата и разкритикував правителството на Великобритания за натиска над The Guardian, който е предприет след публикациите.

Той призова журналистите да обединят усилията си и да защитят правата си по целия свят.

„Колкото по-обединени сме, толкова е по-сложно е за властите да атакуват свободата на пресата“, – отбеляза Гринвалд.

Досието на Сноудън

Глен Гринвалд получава секретните документи от Едуард Сноудън в Хонконг. Оттогава публикациите му (които се базират на документи на Агенцията за национална сигурност на САЩ) предизвикаха няколко огромни международни скандала.

На 1 септември бразилските вестники, позовавайки се на телевизия Globo, съобщиха, че американските специални служби са прихванали съобщения на президента на Бразилия Дилма Русеф и президента на Мексико Енрике Пеня Нието. Бразилия изиска от САЩ обяснения, но така и не ги получи. Русеф разкритикува САЩ за следенето по време работата на генералната асамблея на ООН.

На 21 октомври френският вестник  Le Monde публикува данни за следене от страна на САЩ върху френски граждани. След публикацията американският посланик във Франция Чарлз Ривки бе повикан в Министерството на външните работи, а президентът на страната Франсоа Оланд разговаря по телефона с Барак Обама.

„Барак Обама каза, че САЩ са започнали преосмисляне на методите си за разузнаване. Президентите на двете държави се разбраха да продължат консултаците по темата по дипломатически канали“, – съобщи след преговорите прес-службата на президента на САЩ.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s