Белгия: ЕС, вземете мерки против електронния шпионаж

photos0-800x600.jpegМинистър-председателят на Белгия Елио ди Рупо призова участниците в срещата на съвета на министрите на ЕС да вземат мерки за недопускане на електронен шпионаж.
„Не можем да приемем шпионажа, без значение кой е неговият автор“, – каза ди Рупо. Според него, САЩ е отговорен за кибер-шпионажа към страните от ЕС.

Би било интересно да видим реакцията на Белия дом, ако немските специални служби подслушваха Барак Обама, заяви на прес-конференция по време на срещата на министрите на ЕС председателят на Европарламента Мартин Шулц. „Не мога да съм сигурен, че немските служби не подслушват Барак Обама. Би ми било интересно да видя реакцията на Белия дом, ако това се окаже факт“, – каза той.
Скандалът с електронното следене получи новото си развитие след като след Париж претенции срещу спецслужбите на САЩ предяви и Берлин. Средствата за масова информация разпространиха информация, че е подслушван мобилният телефон на Ангела Меркел. А бившият шеф на френското разузнаване заяви, че Франция също шпионира САЩ.

По-рано френският вестник Le Monde съобщи с препратка към материали на екс-сътрудника на американските специални служби Едуард Сноудън, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е подслушвала телефонните разговори на граждани на Франция.

Италианските средства за масова информация с препратка към изявлението на Клаудио Фава твърдят, че в ръцете на американските специални служби са попаднали милиони телефонни разговори, SMS-съобщения и електронната поща на граждани на Италия.
Скандалът „с подслушванията“ се разгоря в САЩ след изтичане на инфорамиця, че специалните служби имат достъп до данните на най-големите световни IT-компании – Google, Microsoft, Facebook и Twitter, събирани са аудио- и видеофайлове, снимки, електронна поща, документи и данни на ползвателите на интернет-сайтовете.

Използвана е информация от ИТАР-ТАСС, РИА Новости.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s