В Европа се плодят националистическите партии / Die Zeit

732001Един призрак броди из Европа: появяват се все повече и повече националистически, популистки и дяснорадикални партии, негативно настроени както по отношение на единна Европа, така и по отношение на миграцията от други държави, пише Тео Зомер на страниците на Die Zeit. Миналата седмица министър-председателят на Италия Енрико Летта призна, че така широко разпространеният популизъм е „най-опасното социално и политическо явление в Европа днес“. Ако днес, според политика, „против това не се предприемат някакви мерки, то на изборите през 2014 г. ще получим автиевропейски настроен Европарламент“. Та за предотвратяване на „кошмара“, както подчертава изданието, трябва 70 % от евро-депутатите да са привърженици на единна Европа.

Опасенията на италианския политик, отбелязва Зомер, са не без основание. В цяла Европа – от нервежския Киркенес до Крит – расте евроскептецизмът. Така, преди две години финландската партия „Истинските фини“ получи 19.1% от гласовете на избирателите. „Шведските демократи“, без да крият лозунга си „Швеция за шведите“, са представени в парламента с 20 депутати, 12 % от гласовете успя да събере Датската народна партия. Холандската „Свободна партия“ на Герт Вилдерс, призоваваща за жестоки икономии и излизане от ЕС, може да разчита на 27 от 150 парламентарни места, гръцката расистка организация „Златна зора“ – на 13 %, британската „Партия на независимостта на Обединеното Кралство“ – на 11 %. Френският „Национален фронт“ на Марин Льо Пен, на свой ред, според оценки на специалисти, ще победи на изборите през 2014 г. Евроскептицизмът, както се казва по-нататък в статията, расте дори в страните от Източна и Юго-Източна Европа.

Съмненията, добавя журналистът, се увеличават и в Германия, за което свидетелства неочакваният успех на партията „Алтернатива за Германия“. „Изборите през 2014 г. могат да се превърнат в трамплин за местните избори, а през 2017 г. – кой знае – дори за бундестага“, – предполага Зомер.

Позитивният образ на ЕС, прави изводи авторът, сериозно пострада. Така, през септември тази години броят на евроскептиците в пълноправните страни-членки на ЕС беше 43 %, оптимистите – 40 %. Останалите 17 % за сега нямат мнение по въпроса.

2 отговора на “В Европа се плодят националистическите партии / Die Zeit

 1. Глобализацията е на път да загуби идентичността на страните.

 2. Типична статия в стил „брюкселска мозъчна клизма“! (Съвсем нормално за медия като „Die Zeit“.)

  Както бях писал в коментара си тук:
  worldtodaybg.com/2013/10/12/не-възрастта-превръща-хората-в-расист/

  глобалистите и по-специално, европеистите дежурно изливат помия върху всичките си идеологически противници. Те даже не знаят как е най-добре да ги клеймят и затова, пък и за по-просто, ги клеймят безразборно. Наричат ги „дясно-радикални“, па още били „популистки“, па били „националистически“, па били „крайно-десни“… Тук се върти една такава пропагандна латерна, за да бъде хвърлено преди всичко СЪМНЕНИЕ върху евроскептичните идеи. И по възможност, презрение. Защото европеистите не се безпокоят от нищо, освен от едно: ще успеят ли да превърнат Европа в единна централизирана и тиранична империя.
  Затова целта им е окалят евроскептиците на всяка цена. Като начало, на подсъзнателно ниво – с недоизречени полунамеци, че всъщност са едни уж нацисти, ретрогради, реакционисти, а защо не и анти-хуманисти. Но понякога, когато намеците не им се струват достатъчни, или просто нервите им не издържат, те откровено наричат евроскептиците с имена като „расисти и ксенофоби“. Спомняте си, как евродупитатката Дорис Пак най-нагло дойде в България, за да оплюе партия „Атака“ и да излее върху нея една такава откровена помия. Берабер с цялото си презрение – което се опита не само да предаде, но и да НАЛОЖИ на максимално широк кръг слушатели.
  atakavarna.com/?p=1014

  Е, както каза Вацлав Клаус: когато тези хора не успяват „с добро“, те са готови да опитат и не толкова любезни средства. Бих добавил: те не биха се спрели пред нищо – даже пред масови убийства и геноцид, за да постигнат целта си. Защото са фанатици, по-страшни и от фашистите.

  zpravy.idnes.cz/dokument-projev-vaclava-klause-k-vyroci-17-listopadu-1989-p1x-/domaci.aspx?c=A091117_093619_domaci_ban
  Превод:
  bg-patriot.hit.bg/private/v-klaus-17-11-2009.htm

  Просто досега не им се е налагало да прибягват до крайни мерки. Методът на моркова и на мозъчните клизми върши чудесна работа, затова досега не са посягали към тоягата. Но те МОГАТ да го направят и със сигурност при нужда ЩЕ го направят. Защото всъщност най-големите анти-хуманисти, идеологическите чудовища, са именно ТЕ…

  Да, за еврейоатлантическите евро-глобалисти наистина „най-опасното социално и политическо явление в Европа днес“ е национализмът. Но не, защото бил, видите ли, някаква си уж форма на нацизъм, фашизъм или расизъм, както настойчиво намекват (и направо натъртват). А защото е ЕВРОСКЕПТИЧЕН – тоест, отхвърля плановете им за нов Четвърти райх, или „Съединени европейски щати“, или както искайте наричайте гласената от тях империя.

  А ние, патриотите, какво да кажем? Ние, които държим на националния си суверенитет, на териториалната си цялост, на своята културна, етническа, историческа и религиозна идентичност – ние можем само да се надяваме, че най-страшните им опасения ще се сбъднат. Това, което за тях е ужас, за нас е последна надежда. Ако наистина „получим автиевропейски настроен Европарламент“ – точно тогава бихме получили шанс за спасение от анти-българския геноцид, който ни подготвят евро-глобалистите. Затова не вярвайте на медии като „Die Zeit“, не ги слушайте като безмозъчни овце и не се поддавайте на внушенията им! Излизането ни от ЕС е въпрос на живот или смърт. Смърт на българския народ в рамките на евро-империята или живот за него извън „Pax Europeana“ – макар и живот нелек, макар и сложен. Защото наистина, сложно и трудно е да си свободен и да държиш живота си в собствените си ръце. А лесно е да бъдеш роб, който служи като добитък и свършва като добитък – даже не и като отпадък, а като месо в чинията на поробителя. Изберете си едно от двете!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s