САЩ напускат бреговете на Сирия

Greenert. Jonathan - Chief of Naval OperationsНачалникът на щаба на ВМС на САЩ Джанатан Гринерт съобщи днес, че в континенталните бази в Америка ще се върнат три кораба, които „сами по себе си са реална заплаха за сирийската власт“.
В американските военни бази близо до Вашингтон ще се върнат намиращите се в източното Средиземноморие самолетоносач Nimitz и съпровождащите го ракетни самолетоносачи William Lawrence и Stokdale, предаде Интерфакс.

Стана ясно, че самолетоносачите ще се приберат в САЩ в близките няколко седмици. Те ще се насочат към тихоокеанската база в Бремертън. Американските телевизии съобщават също, че бойно дежурство в Средиземноморието няма вече да дават и ракетните самолетоносачи Barry и Grawly, те ще бъдат насочени в атлантическата база в Норфолк.
Така около бреговете на Сирия ще останат само три бойни кораба на ВМС на САЩ: ракетният крайцер Monterey, бойните кораби Stoute и Ramage.

Американският флот заплашва Сирия

Групата американски кораби беше увеличена през август 2013 г. В края на месеца в Средиземно море се намираха шест големи кораба, в това число два самолетоносача. Около тях в морето щъкаха няколко подводници клас Los-Angeles с балистични ракети.
Според плана на Пентагона, групата кораби трябваше да гарантира удар по сирийските военни обекти. САЩ планираха атака с употреба на авиация и ракети, без участието на наземни сили. Планът на Вашингтон да усъществят интервенция срещу Сирия беше подкрепен от Париж. Френският флот изпрати в региона свои фрегати.
Но под натиска на световната общност Америка се отказа от военната операция срещу Сирия. САЩ така и не предоставиха доказателства за използването от страна на армията на Башар Асад на бойни отровни вещества. С разоръжаването на складовете химическо оръжие в страната се заеха международните организации ОЗХО и ООН.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s