Европа и великото лицемерие / Corriere della Sera

Credit-Card-Theft-3208Шпионаж: който може, той подслушва

Най-голямата грешка на Европа в настоящия скандал ще бъде отказът или отсрочката при подписване на договора със САЩ за зоната за свободна търговия, пише Франко Вентурини в Corriere della Sera.

Европейците, готвещи се за есенната среща на съвета на министрите в Брюксел, изпитват голямо желание за реванш над САЩ. Ангела Меркел, израстнала в Източна Германия и съхранила спомените за шпионажа на „Щази“, не желае да бъде подслушвана от американците. Независимо от частичните опровержения на Обама, тя попита може ли да говорим за доверие между двата бряга на Атлантика.

„Както е известно, народното негодувание променя тежестта на политическите фактори, особено когато подслушващото ухо прониква в личния мобилен телефон на немския канцлер. Добре е, че Германия и Франция координират действията си, а ще е чудесно, ако цяла Европа покаже, че е оскърбена, а Америка, и това е в нейн интерес, отиде по-далеч от семантическите лупинги на Обама и баналностите на Кери, за да се осъществи равновесие между борбата с тероризма и правата на съюзниците върху личния им живот“, – пише авторът на статията.

„Европейците трябва да вдигнат високо глас, но без да нанасят вреда на самите себе си. Те трябва да бъдат искрени и да се съгласят с извода, който ще бъде актуален и утре: който има технологии, той ги използва, а побеждава този, който притежава най-добрата технология“, – отбелязва авторът на статията.

„Най-голямата грешка на европейците би било решението за отсрочка или отмяна на преговорите между Европа и САЩ за създаването на зона за свободна търговия, защото за създаването й са заинтересовани най-вече европейците. Освен това, струва си да говорим без недомлъвки. Нима не е истина, че големите европейски страни се опитват да правят същото, както Агенцията за национална сигурност на САЩ? Великобритания – това е друга история. Но и в Германия се отделят средства за електронен шпионаж. И Франция прави същото. Трябва да се примирим с реалността: кибер-технологиите, а не истребителите F-35, са олицетворение на безопасността на днешния и утрешния ден. Това е добре разбрано вече от Китай, САЩ и Израел. Това го разбраха Франция и Германия. Би било добре да знаем на какъв етап се намира Италия. Защото е ясно едно: никакъв „фронт на негодувание“ няма да изплаши САЩ, дори след необходимите е справедливи протести. Ние, които сме от тази страна на Атлантика, ще направим добре, ако се стегнем и станем по-малко уязвими и по-любопитни“, – завършва изданието.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s