Политическият театър за българската земя

1257174519_860841_56786124Членувам във фейсбук-групата „ЗА Земята на България” от първия ден на създаването й. В нея се обсъжда най-вече големият световен проблем, свързан с изкупуването на земеделските земи на бедните държави от страна на богатите държави и корпорации. И притесненията са основателни – всички познаваме историята на Палестина, както и изкупуването на земеделските земи на Африка от големите американски мултинационални компании Монсанто, Дел Монте, Каргил, Синджента, които наскоро заявиха намерението си да превърнат Африка в „основния износител на храни в света” . Ще пропусна печалния факт, че цялата продукция на тези корпорации е ГМО.

Лесно човек може да си помисли, че борбата за налагане на мораториум върху продажбата на българските земи на чужденци ще спаси България от окончателно затриване. Затова реших да напиша някои неща, които толкова усилено се крият от обществото, че ни принуждават да се борим с несъществуващи дракони, тотално разсейвайки вниманието ни от истинския проблем. А той е, че земята на България отдавна се разпродава и то заради закони, приети с помощта на същите юнаци, които днес популистки се представят за „защитници на българското”.

Но нека започна от самото начало. Законите, на които искам да обърна внимание са два: Първият е Законът за собствеността и ползуването на земеделските земи, а вторият е Търговският закон с неговия прекрасен член 117 , гласуван дори от Атака през 2009 г. – днес първи „пазители на българската земя”. Веднага ще обясня за какво става дума.

Според Закона за земеделските земи, чл.3, собственик на земя в България може да стане всяко едно юридическо лице, сиреч – фирма, регистрирана в България. И това е така от 1992 г. – правителството на СДС, начело с Филип Димитров.

Тоест, всяка една чуждестранна фирма и всеки един чуждестранен гражданин, които регистрират фирма със седалище в България, може да купува земя. Прави се от години.

И тук стигаме до втория проблем, за който вероятно не сте чували: Как един чуждестранен гражданин и една чуждестранна фирма могат да открият фирма в България? Ако през 1992 г. това не е било толкова лесно, то днес става за 3 дни, благодарение на чл. 117 от Търговския закон.

В България сега може да се открие дружество с ограничена отговорност с огромната сума от… 2 лева. Не се шегувам. Всеки може да отвори ЕООД или ООД за два лева, и дори да си спести цялото ходене по службите, плащайки на една от множеството счетоводни фирми скромната сума от 180 лв.  Цялата процедура отнема 3 дни, а вие, чужденецът – европеец или не – ще имате фирма в България за общо 182 лв.

За това изменение, внесено от Министерския съвет на ГЕРБ, на 17.09.2009 г. са гласували 137 народни представители: за 136, против няма, въздържал се 1.  Дори не ми се обсъжда факта, че подобен омерзителен закон, развръзващ ръцете на всеки измамник, желаещ да регистрира фирма с нулева отговорност (точно това означава ООД), е гласуван с пълно мнозинство от „народните” представители. Вместо да вдигнат сумата за регистрация на този вид фирми и да попречат на неправомерното й изтегляне седмица след регистрацията, приемат подобен закон – мечта на измамниците! Ако желаеха да подпомогнат младите предприемачи, същестуват хиляди други начини. За регистрация на ЕТ са нужни 50 лева, предприемачът носи пълна отговорност пред закона и такъв не може да бъде чужденец, който не пребивава постоянно в страната. Толкова по темата с фалшивите мотиви за приемане на противонароден закон.

Възмутена чета стенограмата. Атака се бие в гърдите, че е първата, пожелала закона, а днес се обявява за „защитник на българската земя”. Чист популизъм. И не се отнася само за Атака, а за всички, гласували през 2009 г., които днес „налагат мораториум”.

Приятели,  следните мултинационални компании са регистрирани в търговския ни регистър:

Монсанто България ООД

Синджента България ЕООД (същата, предвиждаща в Африка инвестиции от 1 млрд долара в земеделски земи)

Каргил България ЕООД

Шеврон България Експлорейшън енд Продъкшън – ЕООД

Всяка от тези фирми има правото да купува земеделска земя. После могат да сеят каквото си решат и да дупчат както си искат. Има и хиляди други чужди фирми и фирмички, които всъщност са… български.

Това е положението. Лично аз не се притеснявам толкова от европейските граждани, решили да си купят някъде вила с прилежаща земя. Според мен е хиляди пъти по-страшно, че никой не споменава за законите, които наистина развързват ръцете на чужденците и мултинационалните компании. Изобщо не се мисли как хем да се подпомагат младежите, желаещи да си открият фирма, хем да се попречи на измамниците и на чуждите фирми да си веят байрака. Ако трябва да протестираме срещу нещо, най-добре е да се съсредоточим в цитираните по-горе закони.

Докато наблюдаваме театъра на политическите партии, „загрижени” за България и на техните „опоненти“, изгубваме от поглед си факта, че отдавна не съществуват никакви пречки за изкупуването на земята. Никакви.

Автор Даниела Пенкова

25 октомври 2013 г.

Един отговор на “Политическият театър за българската земя

 1. Краставици на търкалета! Тази жена разсъждава страшно повърхностно, а икономическата и юридическата й наивност е потресаваща.
  Нищо лошо няма в това, че е безкрайно лесно и евтино да се регистрира ООД. Във всеки случай, не евтината и лесна регистрация на фирми е това, което позволява на „бизнесмени“ да изкупуват земята. И даже ако регистрацията струваше десетки хиляди, това пак нямаше да спре големите фирми да купят земята ни. Точно ТЯХ това изобщо не би ги спряло, те имат пари… Това само допълнително би смачкало дребните предприемачи, които и така са икономически полу-удушени, 99% от тях изобщо не се интересуват от никаква земя и изобщо от селско стопанство, и това само би било пореден гвоздей в ковчега на средната класа.

  Нищо лошо няма и в правото на фирми да купуват земя. Просто така работи съвременната икономика, и то не само в България – ако госпожата не го знае, може само да събуди съжаление у хората.

  Проблемът е, че няма контрол и никакъв ОГРАНИЧИТЕЛЕН РЕЖИМ над юридическите лица, купуващи земята. Правилно – това е грях на националния предател Ф.Димитров, един от убийците на България и конкретно на селското ни стопанство. А не беше никак трудно да се направи забранителен режим за фирми, чийто собственици са чуждестранни граждани. Колкото и фирми да са вложени една в друга като матрьошки и колкото и да им е преплетен капитала – все едно, неговият произход е възможно да се проследи до собствениците. Или пък просто можеше да се разреши изкупуването на земя единствено на фирми със собственици български физ.лица. Или пък – всякакви лица, но при драконовски разписани условия за нейното последващо използване, режим на достъп до нея и т.н. и пр. Нищо от това седерастите не можеха да допуснат даже на сън. Тяхна е вината! Нищо лошо не са направили атакистите. Обвиненията към тях са плод на елементарно невежество, икономическа и юридическа неграмотност, и разсъждения на най-низко ниво – ниво на домакиня, която съди за света само по телевизора, който гледа, докато пере и готви.

  Да, този мораториум няма да ни спасява вечно. И да, „Атака“ осъзнава, че той е едно временно решение. Трябва спешно да се приеме пакет закони, които да правят практически невъзможна злоупотребата със земеделска земя. И въпреки, че формално земята ще може да се купува и продава и от чужденци, но при това жестокият рестриктивен режим на трябва да умъртви всеки чуждестранен апетит за каквато и да било злоупотреба със земята. Тогава няма да подлежим на санкции, условията на пред-присъединителния ни договор към ЕС ще бъдат формално спазени, но опасността за териториалната ни цялост ще бъде отстранена.

  Друг вариант има, разбира се, но той е само един – народът да даде властта на принципно други партии, които радикално да променят политиката на България във всяко едно отношение и ако може, да я изведат напълно от ЕС. Една такава партия е именно Атака. Е, тука вече, както народът реши.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s