САЩ към Турция: Приятелството с Китай е несъвместимо с членството в НАТО

ScreenShot002САЩ започнаха преговори с Турция по повод намерението на южната ни съседка да си струдничи с Китай около създаването на система за ПРО. По-рано стана ясно, че макар да е член на НАТО, Турция смята да работи съвместно с китайска компания, срещу която Вашингтон е въвел санкции, поради сътрудничеството й с Иран, Сирия и КНДР.

„САЩ започна обсъждане „на експертно ниво“ с Турция по повод намерението й да си сътрудничи с Китай, заяви посланикът на САЩ в Турция Франсис Рикардоне.
„Много сме загрижени около предстоящата сделка с фирма, срещу която Вашингтон е въвел санкции. Да, това е само търговска сделка, това е суверенно право на Турция, но ние изразяваме крайната си тревога от това, че не знаем какво ще означава това за съюзната ПРО“, – каза посланикът, имайки предвид ПРО на членовете на НАТО.
„Турция е съюзник на НАТО. Когато сметнем, че тя трябва да бъде защитена, ще се отнесем към нея като към съюзник, ще постъпваме така до момента, в който сме съюзници. Надяваме се, че Турция ще избере система, съвместима с НАТО“, – добави посланикът.

Рикардоне отбеляза, че китайската „компания за търговия в областта на машиностроенето“ще доставя съоръжения за Турция, но тя е санкционирана от Америка, поради нарушаване на изискванията на международното законодателство. Вашингтон по-рано вече изяви претенциите си към Анкара по повод покупката на съоръжения от Китай, разбирайки, че те не са стандартизирани с въоръжението на НАТО. Турция заяви, че договорът все още не е финализиран.

Според приетите от Турция правила за провеждане на търгове, Министерството на отбраната на Турция на 26 септември взе решение да вкара в списъка с потенциални партньори три компании: китайската CPMIEC, американската Raytheon и италиано-френския концерн Eurosam. По-късно Турция ще започне преговори за конкретните условия по сделката. Ако страните не успеят да се договорят, то преговорите ще продължат със следващите участници в търговете, вкарани в списъка.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s