Британските спецслужби бягат по тъча

World_England_English_flag_029043_Британският Център за правителствени връзки полага всевъзможни усилия, за да избегне предстоящия публичен отчет, а и се старае да сведе до минимум обвиненията. Вестник The Guardian публикува нови разобличения на Едуард Сноудън, според които, британската спецслужба е отишла твърде далеко, извън рамките на закона.
В публикуваните във вестника материали се казва, че британският Център тясно си е сътрудничил с американските си колеги. ЦПВ и Агенцията за национлна сигурност на САЩ са провеждали съвместно следене над европейски граждани. Освен това, в публикацията се споменава за секретна база на американците в Близкия Изток, която е прихващала електронната кореспонденция и интернет-трафика на телефонните разговори в региона.

ЦПВ прави всичко възможно, за да сведе до минимум очакваните обвинения за създаването на широкомащабна послушваща програма, да скрие факта на сътрудничество с телекомуникационните компании, които помагат на службите да следят абонатите и ползвателите по целия свят, да остане тайна и сътрудничеството с министерството на вътрешните работи на страната.

На 7 ноември във Великобритания ще се състои изслушване на шефовете на три британски спецслужби пред парламентарния комитет при отворени врати. Сесията ще се транслира на сайта на британския парламент.

В срещата ще участват Джон Соерс, ръководител на Секретната разузнавателна служба, известна като МI6, Ендрю Парк, генерален директор на Службата за сигурност, известна като МI5, както и Иън Лобан, директор на Центъра за правителствени връзки.

Ръководителите на спецслужбите ще трябва да отговарят на всички въпроси, от които се вълнува обществото. Във връзка с това, ЦПВ отчаяно се старае да сведе броя на вероятните претенции до минимум.

Припомняме, че на 23 октомври Der Spiegel съобщи, че американските спецслужби подслушват мобилния телефон на Ангела Меркел. Публикацията предизвика реакция от страна на немското правителство. Канцлерът разговаря по телефона с президента на САЩ Барак Обама и настоя за незабавно изясняване на ситуацията. Според думите на представителя на правителството на Германия Щефан Зайберт, в разговора с Обама Меркел ясно е дала да се разбере, че ако данните се потвърдят, това ще бъде „абсолютно неприемливо“.

По-късно министърът на външните работи на Германия Г. Вествел привика американския посланик Джон Емерсън на личен разговор.

Разобличенията на Едуард Сонудън по-рано станаха причина за гръмкия дипломатически скандал и рязкото влошаване на отношенията между САЩ и страните от Латинска Америка. В частност, официалната визита в САЩ на президента на Бразилия Дилма Русеф беше отменена след съобщението, че американските спецслужби са подслушвали телефонните й разговори.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s