Милионерите / „La Nacion Argentina“, Аржентина)

d1c8 милиона човека в света имат над 1 милион долара, 1 %

В това, че капиталистическата система се основава на несправедливото разпределение на богатството, няма нищо ново. Никой не е изненадан от факта, че капитализмът в съвременния свят е единствената икомическа и обществена система, която все още функционира.

Всяка секунда в света се появява нов милионер. „Раждането“ на новите богати хора е свързано с цикличността в икономиката, винаги след криза идва финансов и икономически подем.

Колко са доларовите милионери в света и как те са натрупали финансите си? Каква е националната им принадлежност?

Еволюцията на милионерите

Броят на милионерите в света достигна рекордна цифра след 2008 г., когато САЩ изпадна в ипотечна криза.

Когато в САЩ започна ипотечната криза, в света имаше 8.56 милиона човека, чието състояние надвишаваше един милион долара.

Четири години след това броят на доларовите милионерите нарастна до 11.97 милиона човека, увеличение с 40 %.

От всички тях 3.73 милиона човека се намират в САЩ (31 %), докато в същото време богатите в Китай са 3.68 милиона човека, в Европа – 3.41 милиона човека.

Латинска Америка заема четвърто място – 520 хиляди милионери, на пето място – Близкият Изток с 490 хиляди, на последно Африка, където има 140 хиляди доларови милионери.

Цифрите още веднъж потвърждат господството на САЩ, където е съсредоточено най-голямото количество милионери. Американските милионери притежават 12.7 трилиона долара, азиатските – 12.02 трилиона долара, европейските милионери – 10.9 трилиона долара.

Според анализ на World Wealth Report , най-бързиият начин да изкараш повече пари е да се заемеш със собствен бизнес.. 37 % от милионерите в света са собственици на предприятия и компании.

24 % от милионерите са натрупали състоянието си, занимавайки се с индивидуална трудова дейност. 18 % от милионерите спадат към групата на най-богатия човек на планетата Уорън Бъфет, „клубът на късметлийския сперматозоид“. Това са тези, които са богаташи по наследство.

10 процента са успели да станат милионери, занимавайки се с инвестиции. Около 9 % са закупили изгодно акции и в момента си живеят от процентите. Още 2 % милионери изработват парите си по други пътища.

29 % от милионерите предпочитат да съхраняват парите си в правителствени ценни книжа или в недържавни ценни книжа. Това им дава възможност да имат фиксиран доход, който те могат да харчат за себе си или да влагат в изгоден бизнес.

Около 25 % от милионерите инвестират спестяванията си в акции на частни компании, които играят на фондовата борса. Те инвестират не само в собствени проекти, но и в проекти на други компании.

Най-консервативните богати хора, а те са около 21 %, влагат парите си в особено рискови финансови операции, а там наистина се въртят големите пари.

Китай продължава да расте и всмуква световните капитали. Започвайки от 2008 г., броят на милионерите в Азиатско-Тихоокеанския регион се е увеличил до 53 %. Ако така продължава и в бъдеще, то в близките години те ще изпреварят САЩ.

Проблемът е, че милиардерите от Азия предпочитат да влагат парите си във „финансови пирамиди“, а не в реална икономика, коeто води до отрицателни икономически последствия в различни страни. Достатъчно е да си спомним ипотечната криза в САЩ, която доведе световната криза, а след нея и глобалната рецесия.

Увеличава се неравенствотото в икономическото развитие на регионите, което засилва геополитическото напрежение. Това се отнася най-вече до Близкия Изток и Африка. Развитите страни, за да защитят своите икономически интереси все по-често прибягват да военна сила, което засилва противопоставянето между „севера и юга“.

Оригинал на публикацията: http://www.lanacion.com.ar/1629070-radiografia-de-los-millonarios-en-el-mundo

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s