Американците послушвали телефонните разговори на милиони испанци

92598dc9a7ce6ecad71f29e17667b801f32791c9Подслушването било факт месец през 2012 г. Испанското издание El Mundo, което публикува доклад по темата, се позовава на информация, предоставена от екс-агента на ЦРУ Едуард Сноудън.

През декември 2012 г. Агенцията за национална сигурност на САЩ е прихванала телефонните разговори на 60 милиона испанци.

Световните новинарски агенции съобщиха по-рано, че АНС е подслушвала телефонните разговори на Ангела Меркел от 2002 г. Агенцията имала „незарегистриран официален шпионски отдел, който функционирал към посолството на САЩ в Берлин. Оттам сътрудниците на АНС и ЦРУ прихващали телефонните преговори на немските чиновници с помощта на високотехнологична апаратура.

По-късно президентът на САЩ Барак Обама увери канцлера на Германия, че нищо не е знаел за подслушвания й телефон. Както заяви представителят на АНС, шефът на Агецията въобще „никога и с никого не е обсъждал операцията, която се провеждала по отноишение на кацлера Меркел“.

Прес-секретарят на Белия дом Джей Карни по-късно съобщи, че Обама е трябвало да проведе с Меркел телефонен разговор, за да даде съответните обяснени. Според думите на Карни, президентът е уверил съдебедницата си, че американските спецслужби „не подслушват и няма да подслушват телефонните й разговори“.

За тоталното следене стана известно през лятото на тази година, когато части от презентацията на свръхсекретната програма на американското правителство ПРИЗМА бяха публикувани във вестниците The Washington Post и The Guardian. Информацията попадна до издаията чрез Едуард Сноудън.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s