Исус бил инвалид / Tages anzeiger

obr4428Професорът по история на Древния свят към Берлинския технически университет и автор на цяла поредица книги Вернер Далхайм изясни в интервю за швейцарското издание Tagesanzeiger защо Исус Христос винаги е изобразяван с брада и дълга коса. В действителност, разказва историкът, „нито в една от ранните християнски източници няма каквато и да е информация за външността на Исус Христос“. А практически във всяка антична биография най-вече се разказва за външността на човека.

Именно липсата на информация, сигурен е специалистът, е подготвила почвата за развихряне на фантазията: „Така, от края на II век от н.е. тръгнали слухове, че Исус е бил инвалид. Тази гледна точка се подкрепяла от факта, че той се застъпвал за правата на бедните и се борил за тях, но съдбата му изиграла лоша шега“. Едва през IV-V век, обяснява Далхаймс, тази гледна точка окончателно била отхвърлена и започнали да представят Исус като красив и усмихнат млад човек.

Източник: Tages anzeiger
http://www.tagesanzeiger.ch/kultur/buecher/Es-kursierten-Geruechte-Jesus-sei-koerperlich-behindert-gewesen/story/24265608

Реклама

9 отговора на “Исус бил инвалид / Tages anzeiger

 1. Благодаря Ви г-н Митев,бог Ви изпрати в живота ми и да ми отвори очите за Божията сила.Това ,което неможаха да го направят много други хора,Вие с интелекта си го направиха!

 2. „Бог е един,единствен и друг няма за всички хора… “ – да, но индуистите например не мислят така… Езичниците не вярват в ЕДИН бог. Тях защо ги „онеправдавате“?…

  Всъщност, Димитър, да – Бог наистина е един. Но и истината за Него също е една. Все някой все трябва да греши, щом има толкова различни, взаимно изключващи се вери. И все някой трябва да е „познал“. Е, ние считаме, че позналите сме именно ние.

  А пък вие, гностици или атеисти – все едно, вие просто говорите за неща, с които изобщо, ама изобщо не сте запознати. Това просто не е вашата материя, в нея вие не сте компетентни. Затова и сте толкова неубедителни…

 3. Поредният антихристиянски идиотизъм! (+ дебилизъм и кретенизъм барабар) При това даже без претенции за някаква обективност. Даже честно си го казват.

  Ами просто ей така, – я дай да изакаме сега една поредна „развихрена фантазия“, че да се харесаме на някой юдеомасонски спонсор…

  Христос „бил се застъпвал за правата на бедните“, бил се даже „борил за тях“, но „съдбата (?!) му била скроила лоша шега“ – алооо! – ку-ку? – траляля? – Вие за Сина Божи ли говорите? Съвършеният Бого-Човек? „Жертва на съдбата“?… Или говорите за някой откачен доброволец от „благотворително“ соросоидно НПО? (Да ви открехна: не Христос, а Юда е бил „борец за бедните“…) Христос „само“ се е погрижил да СПАСИ ВСИЧКИ ХОРА ОТ СМЪРТТА (каква асоциална дреболия)… Все едно да кажеш, че Левски е един известен български народен певец!…

  Но не е идиот Вернер – вие сте идиоти, които го вземате на сериозно… Да бяхте прочели вместо това поне едно от Евангелията – щяхте да знаете кой е Христос и за какво ПРЕДИ ВСИЧКО и ВСЪЩНОСТ е бил в света. И щяхте да имате собствено мнение – дали е бил аджеба, един обикновен грозен инвалид с проповедническа мания.

  И не е виновен Вернер. Много нищожества има, желаещи да си хапнат от юдео-масонската баница. Виновни са тези, дето го хранят, поощряват и публикуват.

  • Г-н Митев, адмирирам Ви за написаното. Заедно с това позволете да Ви запитам. Не сте ли си задавали въпроса, че Исус Христос е
   преди всичко човек, а бог са го сторили другите човеци. Не е ли учението му едно от първите социални. Не е ли движението на богомилите и катарите опити да се върне християнството към първообраза на християнството. Дали пък обожествяването не е била и е все още необходима дреха.
   Този отговор не е за очите и ушите на догматиците. Нека ме пази господ от тях.

   • Ами вижте, ако не ви се вярва няма да повярвате даже и на очевидни факти. А камо ли на косвени доказателства, свидетелства, логически връзки и т.н. Това е въпрос на личен избор. Затова вярата е подвиг – защото не е неоспорима и очевидна. Точно това дава възможност на едни хора да я отхвърлят, а на други – да я приемат.

    Мога само да Ви кажа какво свидетелстват Евангелията и Преданието на църквата. А те са именно източниците ни на информация за Христа, срещу които източници яростно се борят юдео-масоните. Вие сам се сетете, това е едно елементарно разсъждение – щом като тези врагове човешки толкова яростно атакуват именно Писанието и Преданието на църквата, защо аджаба го правят? И каква ли е достоверността на тези източници?

    Други достоверни източници НЯМА – колкото и да са били фабрикувани през историята разни апокрифи, колкото и днес да продължават да се фабрикуват, все от тези същите юдеомасонски сили – нито един от тези фабрикати НЕ Е толкова достоверен, за да се взема на сериозно.

    И какво ни казва Писанието, подкрепено от Преданието на църквата?

    Че Христос не е обикновен човек, а е Богочовек. Че е Син Божи. Че е дошъл в света доброволно, с една главна цел – да спаси хората от смъртта, като им даде шанс за вечен живот, в един Нов свят. И при това, даже не чисто духовен, а именно материален свят. Свят, в който починалите хора отново ще заживеят с телата си! Защото Христос не проповядва някакъв си духовен отвъден свят, където душата ще отлита да живее вечно. Той методично говори именно за материален свят и за възкресение на хората, които ще живеят в него с техните материални ТЕЛА. Тела, обаче, не като днешните, а духовни. Да речем – с „вълшебни“ качества (т.е., обожествени). Той сам, като Богочовек и първопроходец, създава „ноу-хауто“, „технологията“, лично изминава целия този път, който е приготвил и за нас.

    Учението Му е толкова радикално и „скандално“, че се отхвърля яростно както от юдеите, така и от мюсюлманите. Но свидетелствата за Христос ясно говорят, че ТОЙ Самият действително го е направил – постигнал го е, и го е доказал в реалността. А същото е обещал и на нас. И точно затова, до днес толкова много хора Му вярват.

    Естествено, при това положение Христос няма как да бъде жалък, болен и грозен човек. Той е Образецът на бъдещия обожествен Човек. Ако Той имаше поне един физически недостатък, о! – юдеите нямаше да пропуснат да го раздуят до небесата, за да го осмеят! Но и до днес няма нито едно такова свидетелство. Това е учудващо. Точно това ни говори, че Христос е бил съвършен – не само в духовно, но и в чисто физическо отношение. (Което е съвсем нормално за един Син Божи…)

    Открай време юдеите, които не могат да се преборят с факта, че Христос реално е съществувал в историята, се опитват „поне“ да Го изкарат обикновен човек – да, един наистина велик „учител“, „лечител“, „социален работник“, „революционер“, защо не и „социалист“ или „комунист“… Но само не и Бог! Само това – не!… Докато всичко изброено при Христос е вторично… Преди всичко Христос е Богочовек. Точно срещу това беснеят и точно това отричат враговете Му. Отричат Божията природа в Христа – за да го принизят, да го осветскостят, да го очовечат, да умалят истината за Него, и ако може, да унищожат делото Му.

    Аз не съм „догматик“. Въпросите, които си задавате, съм си задавал и аз. Но съм стигнал именно до отговорите, дадени от догматиците. Защото единствено те носят някакъв смисъл и дават някаква логика. Наложи ми се да призная, макар и неохотно, че божественото в Христа не е украса, дреха, измислица, някаква религиозна митология. Основната цел на Христа не е била да строи комунизъм или да освобождава евреите от римско владичество. Той е много повече от това и делото му наистина е Божие дело – несравнимо по-високо, по-голямо и по-важно. Да, Той е първият „комунист“. (Казвам го с усмивка.) Защото Бог е „комунист“. Защото мечтата ни за комунизъм е само отражение на Божия дух и Божия промисъл, към който всички ние сме предразположени да се стремим. Защото именно Божието царство е Истинският комунизъм – истинското справедливо и щастливо общество. Всичко, създадено от нас е само подобие, с едни или други несъвършенства. Но естествено, Бог е много повече от „комунист“. Неговото царство е много по-съвършено от всяко, даже и от най-справедливото възможно човешко общество.

   • Граничар, много точно си го написал,че Христос е преди всичко човек и някой решил да го въздигне в култ, да направи нова партия,както правят сега! Идеята на тази нова група е била да помага на бедните в противовес на съществуващите групи в управлението на Палестина! Явно за подсилване на ефекта сред простолюдието е добавена идеята,че христос е богочовек с изключителни възможности и така се е засилвало влиянието на тази малка група по онова време! С течение на времето се добавя идеята,че Бог е посочил тази група за единствена правоверна (ортодоксална),което сплотява привържниците на новата вяра! По същество това е разделящо хората учение,защото за всички хора по цялата земя Бог е един единствен и друг няма! Един признат от целия свят българин Петър Дънов го е прогласил чрез своето „Бяло братство“! Всички други – католици,православни,мюсюлмани,юдеи,будисти и много други са СЕКТИ, които разделят хората и не ги обединяват за съжаление…..

   • Обаче, Димитър, вие нямате никакви сериозни основания за Вашето убеждение. Нямате не само доказателства, нямате даже и разумни доводи. Докато християните имат и едното, и другото… Това е много забавно, защото вашият атеизъм, както се оказва, изисква много по-силна, направо безумна вяра – от вярата на християните… Затова и християните твърдят, че атеизмът е религия. Само че от най-отчаян тип – религия, не почиваща на нищо, освен на едното голо отрицание. Неверието е лесно – за него даже не се иска никакъв интелект… Много лесно се скалъпват доводи за неверието. Такива могат да бъдат поставени направо на поток… Ваша си работа, и ваш избор.

  • Митев,много насериозно се вземаш бе човек! За какъв син божи Христос говориш от преди две хил. години! Всички хора по цялото земно кълбо са чада Божии!!! Бог е един и няма друг колкото и да се напъваш да изкараш христос от Палестина,че бил бог! Бог е извършил своето велико дело преди милиярди години и е жалко за теб,че не го проумяваш! А ти вярвай в дървеното желязо,че има богочовек,както други вярват в кришна,буда и други! Отговори на себе си в кой бог са вярвали хората преди повече от две хиляди години,още преди да се е родил твоя умен,млад и красив христос! А освен него много други са се обявявали за живи богове – императори, царе, диктатори,врачки! Не забравяй – Бог е един,единствен и друг няма за всички хора…..

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s