Разгулът на спецслужбите

An illustration picture shows the logo of the U.S. National Security Agency on the display of an iPhone in BerlinВеднъж получили широки пълномощия, спецслужбите стават неуправляеми

Агенцията за национална сигурност на САЩ е създадена през 1952 г. След терористичните актове на 11 септември 2001 г. тогавашният президент на САЩ Джордж Буш-младши разреши на агенцията да следи личната кореспонденция. Това бе оправдано с необходимостта да се гарантира сигурността. Независимо от това, че по-късно стана ясно, че АНС е знаела за терористичните актове от 11 септември. Сътрудниците й, обаче,  не успели навреме да обработят постъпилата информация. Какъв е обемът от работа в момента на АНС, е дори сложно да си представим.

В историята има много случаи, когато спецслужбите са излизали от контрола на държавата.
Ето какво казва по темата полковникът от външното разузнаване на СССР, Арсен Мартиросян:
– В началото на Втората световна война, когато американците незаконно набутаха японците в концлагери, а в Англия около 50 хиляди човека от немски произход, заповозрени за връзки с Германия, също бяха затворени, се случи същото. Т.е., спецслужбите при определени обстоятелства могат да вършат каквото си искат. И е страшно трудно те да бъдат удържани. За целта е нужна силни държавна власт и гражданско общество.

– В САЩ уж има гражданско общество, но спецслужбите там не се вслушват в гласа му.

– Трябва да не забравяме, че гражданското общество като явление в западното общество не съществува. Там има просто маса манипулируеми хора. Средствата за масова информация въртят социума така, както си искат. Затова там я няма тази сила, която би могла да се противопостави на разгула на спецслужбите.

28Първоначално САЩ разрешиха на спецслужбите да подслушват в интерес на сигурността. Но когато спецслужителите веднъж хванат юздите, те вече не ги изпускат. И започва тотално следене, от главата на държавата, до всичко живо, което мърда. И в това няма нищо изненадващо: спецслужбите винаги искат да контролират всичко около себе си. Разбира се, от гледна точка на човешкия морал, това е страшно. Но това е естествено за спецслужбите на свръхдържавите, стремящи се да контролират света. Никой не може да ги спре, те ще правят това, което си искат.

Мнението на Александър Храмчихин от Института за политически и военен анализ в Русия:

– Ако има голямо желание да се направи нещо, то е възможно спецслужбите да бъдат спрени. Но, по принцип, спецслужбите се контролират много по-трудно, отколкото въоръжените сили. Съблазънта да се знае всичко е твърде голяма, трудно е да се откаже човек от тази власт. Но при наличие на политическа воля, всичко е възможно. Американската история показа, че, независимо от политическото устройство на държавата, спецслужбите практически са безконтролни, никаква Конституция, никакви закони не важат за тях.

От чужда намеса в Русия са защитени висшите лица и самите руски спецслужби. Но да се защити всичко, не е възможно, та болшинството от сървърите се намират в Америка.

Трябва да се знае, обаче, че целият обем от информация в интернет е невъзможно да бъде проследяван от нито една спецслужба в света. Ако технически тази огромна информация може да се запише, то откъде да се вземат толкова много хора, които да прочетат вече събраното?!

– Излиза, че следенето не може да обезвреди всички терористи, но създава напрежение в обществото.

– Така е. Просто е невъзможно физически да се проследи всичко и то да бъде обработено, прочетено, анализирано и пр. Никога в света никой няма да има такива възможности. Естествено, ако не създадем роботи за целта. Но тогава възниква питането, кой ще контролира тези роботи.

Трябва да осъзнаем, че състоянието на държавата, положението на народа в тази държава, са по-високо от Конституцията. Когато пред нас е дилемата, кое е по-важно: перспективите за развитието на държавата или Конституцията – констатираме, че Конституцията е само производно, макар тя да е Основен закон. Конституцията е производна на задачите, които стоят пред страната в името на оцеляването на народа, в името на безопасността на гражданите. И цялата Конституция трябва да съответства на тези задачи. От гледна точна на безопасността на държавата и гарантиране благополучието на народа, е повече от необходимо да се вкарат определени ограничения и контрол. Защото е повече от ясно, че безконтролността убива обществото. Но ограниченията трябва да са законни, конституционни.

Всяка обществена система трябва да има обратна връзка с властта и спецслужбите, която връзка да гарантира стабилността на обществото. Затова чрез закона трябва да се вкарат определени ограничения, за да сме наясно с източниците на заплаха. Ако те наистина подронват безопасността, то не бива да се впечатляваме от формалния казус на тема „да вкараме ограничения – да не вкараме ограничения“. И да не забравяме, че в името на спазването на гражданските права и свободи, може да се извършва и следене.

– Как да не допуснем разгул на спецслужбите?

– Трябва да засилим различните форми на контрол. Най-вече парламентарен контрол, но реален, а не формален контрол. Трябва да въведем отчетност на изпълнителната власт пред представителната. Тогава властта ще бъде принудена да действа единно и няма да допуска никакви ограничения.

Абсолютизацията на една от тези власти винаги води до негативни последствия. Затова всичко трябва да бъде взаимносвързано, контролирано. Народът трябва да има възможност да контролира властта чрез депутатите си.

Държавата започва да се руши, когато нещата се вършат анонимно и безконтролно. Всички виждаме, че държавите от бившия соц. лагер се разрушават вече над 20 години. В името на лъжливи цели и идеи, които заблуждават хората. Няма вече свободни държави. Вкараха света в една система, от която се можем да се измъкнем.

Първата ни задача е да гарантираме националните интереси, а това го изисква и Конституцията.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s