Алвару Кунял – безсмъртният проект

Xesko_-_Cunhal_o_HomemАлвару Кунял – легендарен не само за Португалия, за СССР, но за целия свят.

Казват, че го обичали защото просто било невъзможно човек да не го обича.

Генералният секретар на Компартията на Португалия е личност неординарна и притегателна. През 2007 г. Португалия го обявява за най-великия португалец за всички времена.

На 10 ноември се изпълват 100 години от неговото рождение. И лидерът на комунистите, както и този, против когото той се борел (диктатора Антониу Салазар), били хора с твърди убеждения. И двамата смятали, че работят за благото на португалския народ. Двамата и до днес ги помнят в Португалия. Едни зачитат Кунял, други Салазар. Една от разликите между тях е в това, че Алвару Кунял бил хвърлен в затвора и подложен на жестоки издевателства, а палачът му се наричал Антониу Салазар. Той измъчвал нечовешки Кунял, защото убежденията на комуниста заплашвали режима му.

_AS16919По повод 100-годишнината от рождението на безсмъртния лидер на португалските комунисти, в Лисабон в момента тече международен конгрес „Алвару Кунял – комунистическият проект“. „Проект, който някои побързаха да обявят за мъртъв. Но той е не само жив и здрав, но като закалена стомана продължава да осветява пътя на всички, които се борят в името на народа“, – каза при откриването на срещата Жероним де Соуза, настоящият генерален секретар на Португалската компартия.

Докато „капитализмът продължава да носи на света социален регрес, несправедливост и неравенство“, „комунистическият проект защитава трудещите се, техните права и интереси от бясната агресия на големия бизнес“, – каза де Соуза.

Той обеща делото на Кунял да бъде продължено, а това, както по всичко личи, не са просто празни думи – комунистите са популярни в Португалия, имат 14 места в парламента (от 230) и са в опозиция на настоящото правителство на социал-демократите.

_AS16933

На 13 юни 2005 г. на 91-годишна възраст почина Алвару Кунял – емблематичната фигура на съпротивата срещу диктатурата на Салазар, праволинеен комунист, желязната ръка на Комунистическата партия на Португалия, предаде Франс прес. Комунистическата партия – това беше той, каза пред частната радиостанция Те Ес Еф бившият социалистически президент Мариу Соариш.

Роден през 1913 г., син на адвокат, Алвару Кунял влиза в Комунистическата партия на Португалия на 17 години, след като е приет в Лисабонския университет, където се диплома като правист. Политическите му качества са много бързо оценени и на 22 години той е избран за член на Централния комитет на партията. По време на режима на Салазар е обявен за враг „номер едно“ и е преследван от полицията. През 1949 г. е осъден на дълги години затвор, от които осем излежава при строг тъмничен режим. Успява да избяга на 3 януари 1960 г., заедно с други политически затворници, от затвора с най-строг режим – в Пениш, Централна Португалия. Минава в нелегалност и на следващата година става генерален секретар на КПП, която ръководи с желязна ръка до 1992 г. След години на изгнание в Москва и Прага, Кунял се завръща в Португалия след Революцията на карамфилите, която сваля от власт режима на Салазар. Бил е министър без портфейл в първите временни правителства.

550Макар да казва, че в Португалия „никога няма да има парламентарна демокрация“, той многократно е избиран за депутат. Отличен оратор, Алвару Кунял винаги е държал на твърдата линия на партията и не се е колебаел да изключва противниците си. Безчувствен към еврокомунистическите тезиси на испанската и италианска комунистически партии, Алвару Кунял винаги е бил верен на ортодоксалния марксизъм, независимо от разпадането на Съветския съюз през 1991 г.
През 1992 г. той предава поста генерален секретар на Карлуш Карваляш. Но като президент на Националния съвет на партията Алвару Кунял продължава да упражнява изключително силно влияние. Тази властна и противоречива личност на португалската политика винаги е била донякъде тайнствена. Кунял избягва да говори за мъченията в затвора, за годините на заточение, за всекидневието си.

Кунял се надява, че СССР ще свали диктатора Салазар след Втората световна война, като съюзник на Хитлер, но САЩ са твърдо против. В резултат на това Сталин е принуден да отстъпи. И след 1974 г. Кунял се надява, че СССР ще помогне на Португалия да стане социалистическа държава. И това било напълно възможно, защото популярността на Кунял тогава била огромна. Казват, че той никога не би станал диктатор, а силен ръководител. Но в онези времена Брежнев решава, че не бива да го подкрепи и да влезе в конфронтация с НАТО.

55770Казват, че комунисти от такива мащаби вече няма. Казват, че той бил човек напълно отдаден на борбата в името на народа, страдал за народа си, бил наистина митологичен персонаж.
Алваро Кунял никога не говорил за себе си. Направил изказване за себе си само веднъж. Казал следното: „Ще умра като комунист“.

Кунял има една дъщеря, която е автор на няколко политологически студии. През 1995 г. той признава, че под псевдонима Мануел Тиагу е издал четири романа, а с името Антониу Вал е подписвал своите графики. Алвару Кунял изпраща до последния конгрес на партията през декември 2004 г. послание, завършващо с думите „Да живее марксизмът-ленинизмът!“.

13871829f01-capa-5colextra_cunhal_2-acad_page_11_image_0001post-290-1313922104

Един отговор на “Алвару Кунял – безсмъртният проект

  1. През 80-те години идва на посещение в България и по щастлива случайност е пребивавал в нашата Ловна резиденция. Бил е на лов в комппанията на Пенчо Кубадински и Димитър Димитров, партиен тъководител на Добричка Област тогава…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s