Катар. Големите проблеми на малката държава

1293615528r_lgГоворейки за военните действия в Сирия, често споменаваме Саудитска Арабия и Катар.

В настоящия конфликт двете държави имат важната роля на създатели на хаоса.

По данни на ВВС, Катар вече е изхарчил 3 милиарда долара във войната в Сирия, немалко пари са вложили и саудитците.

Почти веднага след началото на конфликта стана ясно, че без тези пари „опозицията“ в Сирия просто не би могла да оцелее.

Вкратце казано, бандитите-терористи едва ли могат да постигнат каквото и да е, ако нямат подкрепата на двете посочени държави. Но от началото на конфликта мина много време, информационната общност буквално кипи от обосновани становища и питанки на тема „Какви цели преследва войната в Сирия“.

Черно-бялото вече съвсем не се вписва в картинката на сирийската катастрофа, защото играчите тук са много и всеки един от тях има свои цели. Сред играчите са Катар и Саудитска Арабия, на които им са отредени сложни етюди, защото е твърде трудно двете държави да бъдат наречени борци само от едната страна на барикадата.

Последните събития показват, че барикадите в онзи регион са няколко. Вероятно точно това е причината и за провала на „Арабската пролет“ в Сирия. Там са налице множество водещи фактори, затова си струва човек сериозно и задълбочено да успее да се ориентира в ситуацията и опонентите.

Последните факти около взаимоотношенията между Саудитска Арабия и САЩ, както и последните новини около промяната в ръководството на Катар, където с напускането на емир Хамад ат-Тани фактически се промени ролята на Катар по отношение на вътрешните работи на редица държави, би трябвало да доведат до намаляване натиска срещу Сирия. Но трябва да сме по-логични и да започнем разсъжденията си крачка назад по темата, а именно: „Защо този натиск въобще стана факт?“
Най-реалистичен отговор на предния въпрос е „газопроводите“. Съвсем не е тайна, че Сирия по волята на съдбата се оказа на пътя на два проекта. Първият от тях бе планиран от Катар, като алтернатива на морските превози на гигантско количество газ за европейските потребители. Но най-добри отношения със Сирия имаше и продължава да има Иран, който също има свой проект за газопровод в Европа. А на всички ни е я повече от ясно, че потребностите от газ не само се увеличават, ами направо са космически. Катар и Иран са готови сериозно да отстояват интересите си, което по същество те правят в Сирия.

Ако Вашингтон в Тунис и Либия нямаха никакви проблеми при определянето на врага, то в Сирия всеки играч се е прицелил наистина само в един приемлив резултат, но прилаганите стратегии са различни.

Заплахата срещу Асад от страна на бойците- терористи, вероятната интервенция на Турция и Франция в Сирия, възможните авио-бомбардировки на ВВС на Израел срещу Сирия – всичко това би излъскало до блясък пътя на Русия, Китай, Иран и на самата сирийска власт. Последните изброени държави биха дали сериозен отпор най-вече на САЩ, които се правят на кьорави по отношение правата на човека в монархиите от Персийския залив, но затова пък са се втренчили в природните ресурси и удобната за целта политика.

Според мнения на експерти става ясно, че Вашингтон и Саудитска Арабия са вече дооооста поотдалечени в позициите си. Стратегическият алианс все още продължава да действа, което неотдавна бе потвърдено от държавния секретар на САЩ Джон Кери. Но саудитците прекалено дълго инвестираха сами в собствения си крах. Това е проблемната червена ламба. Сеейки хаос и въоръжавайки терористи, саудитците вече сами могат да усетят присъствието на същите бандити-терористи до собствените им врати.

Никога не е имало дружба между Саудитска Арабия и Катар.

Между тези две държави можем да видим само съперничество:

1. и двете държави са износители на подобни стоки
2. идеологията и на двете държави НЕ Е толерантна към инакомислещите
3. и двете държави подкрепят свои „военизирани групировки“ (това най-добре се вижда в Сирия, където уж единната опозиция вече започна да воюва със самата себе си)
Но има и общи неща между двете държави: САЩ са общ съюзник, а шиитският Иран – общ враг. При това някои експерти допускат, че приятелят може и вече е обърнат с лице към врага.

Но сега няма да говорим за ирано-американското сближаване. До днес няма съкращаване на санкциите против Иран, както и не е намален броя на американските бази на Персийския залив, а персийските монархии масово купуват оръжие от Вашингтон. Нито Катар, нито Саудитците не искат да воюват върху собствената си земя. Арабските „братя“ и от двете държави са готови да воюват под ръководството на големия брат. В арабския свят днес се твори хаос. В Сирия всичко е гръм и мълнии, най-близкият голям съсед – Иран – си остава стабилен, независимо от санкциите, нефтът не престава да има търсене в Европа, а газопроводът до Стария континент  така и не е налице. По същия начин газопровод не може да постори и Иран, обаче.

Е, на кого е изгодно всичко това?

Напълно е възможно това да е най-изгодно на Русия, смятат руски геополитически експерти.

Русия едва ли има нужда от стабилен конкурент на газовия пазар в Европа. Нито враждебният Катар, нито по-дружелюбно настроеният Иран. Така сирийската катастрофа прави голяма услуга на Русия, колкото и цинично да звучи това, допускат руски експерти.

Руснаците трябва да са благодарни на факта, че Сирия все още се държи, а ако е налице победа, Москва може да очаква нелоша компенсация, поради сериозната си подкрепа за сирийския народ в това толкова сложно и тревожно време.

Ако Асад се задържи във властта, а терористите бъдат разгромени, как ли ще се държат тези лидери, които искаха неговото отстраняване? Едва ли някой ще успее да забрави пламенните речи на министър-председателя на Турция Ердоган срещу Сирия, на президента на Франция Оланд, на лидерите на Саудитска Арабия и Катар…

Лигата на „изгубилите“ трудно ще излязат сухи от ситуацията. А ситуацията вече доведе до сгромолясване на рейтинга на Барак Обама, а вероятно би довела в бъдеще и до оставки.

И до днес в Сирия има война.

Фигурите се движат, пешките падат от шахматната дъска.

Каква роля ще продължат да играят Катар и Саудитска Арабия, предстои да разберем след разрешаване на сирийския въпрос, макар никой да не очаква от тези две държави да се държат като европейски ангели.

Един отговор на “Катар. Големите проблеми на малката държава

  1. И Саудитска Арабия оглави ислямски алианс за борба с тероризма – Всички “ Съюзници “ ще се борят със себе си ,в битката с тероризма, има вариант „Съюзниците “ и Русия да си поделят Сирия на източна и западна Сирия, а това значи Катарския газопровода да минава през западна Сирия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s