Писмо до непознат студент – Анжел Вагенщайн

image_6416Бих искал да се обърна към теб с „приятелю“, въпреки че не се познаваме – но нямаме основания да бъдем врагове. Всъщност не ме напуска чувството, че си ми далечен познайник, че сме се срещали някога някъде – не помня дали сред тихия заговорнически шепот на млади мечтатели за един нов, по-чист и по-справедлив свят, дали в партизанската землянка или в затворническата килия. Защото ти, приятелю – това съм аз преди много-много години!

Защото тогава и аз бях това, което днес си ти – разбунен и неукротим млад правдолюбец, и аз вярвах в непоклатимостта и неоспоримостта на своите убеждения и своя път: това е чудесната, ослепително сияйна, но и пълна с опасности, с неочаквани препятствия и разочарования, стартова писта на младостта. Сега аз изчерпвам остатъците от отпуснатия ми жизнен лимит, а на старта пред далечен полет си ти, приятелю. Стискам ти палци за успех и чисти небеса!

Но пиша ти това писъмце, смутен и потресен – защото те видях снощи пред парламента и не те познах. И защото прочетох в очите ти, приятелю, омраза – зла, безсмислена и тъмна. Защо, откъде бликна тя? Защо по-рано, когато нечисти сили безчинстваха из обществото, ти, правдолюбецът, мълча? Защо заключи с вериги и катинар не само учебното си заведение, а и чувството си за справедливост? Защо обяви, че ще отвориш и вратите и сърцето си само за онези, които мислят като теб и които те поддържат? Та това, приятелю, вече е било! Нали вече сме го живели, това разделение, и сме се съпротивлявали срещу него, осъзнали неговата рушителна сила? Нали уж се отърсваме тъкмо от тази „отровна плесен“ – нетърпимостта към онези, които не мислят като нас?

Ти си твърде млад и може би не знаеш какво означава „Кристална нощ“. Прочети в книгите и ще узнаеш, че и в миналото обществото е било разделяно на „качество“ и „количество“ – както твърди един твой душеприказчик-богослов. Качеството тогава беше пълноценната арийска раса, другите бяха непълноценното количество, част от което следваше да бъде унищожено в газовите камери. Прочети за това в книгите и внимавай, защото снощи беше една от твоите кристални нощи на качеството – както го определи богословът – срещу количеството натрупани в обществото проблеми, страхове и мълчания! Вярно, ти не чупеше еврейски витрини, ти зло и безсмислено рушеше вярата в разума, политическата умереност и справедливостта, рушеше ги в името на каузи, които някой, без да го съзнаваш, ти е втълпил. Не ме интересуват безсмислените гадания на кого е плащано, за да демонстрира гражданската си съвест и на кого не – знам, че на теб не е плащано, че го правиш безкористно и от сърце. Но в такъв случай изпадам в още по-голямо недоумение: ако не е за пари, които може би са ти нужни, знаеш ли тогава защо го правиш?

Ако не знаеш, ако не се досещаш, ще ти пошушна отговора. И той се крие в древния въпрос: „Кой има интерес от това?“ Разбираш ли ме, приятелю: все едно колко справедливи и чисти са твоите пориви, колкото и светли да са мечтанията ти, помисли кой днес – именно днес! – има интерес от това, което се случва по улици, площади, а и в твоя университет! Твърдите, че сте против цялата прогнила и корумпирана политическа класа. Вярвате ли си? А ако не знаете кой има интерес от случващото се, вижте кой от тази политическа класа нежно ви поддържа, за да разберете пък вие кого поддържате. Там, в този отговор, е скрит ключът за катинара, с който отделихте вашата Алма матер от света!

А сега, приятелю, ще ти разкажа една древна басня:
„Дърветата в гората се оплакали на Зевс, че брадвите много жестоко ги секат. А Зевс им рекъл: „Не се оплаквайте, а се засрамете – не виждате ли колко от вашите братя станаха дръжки на тези брадви?“

Та исках да ти кажа, млади мой приятелю, само това: внимавайте да не станете дръжки на брадвите, които ще изсекат и вашата гора!

Бъди здрав!

14 ноември 2013

Реклама

18 отговора на “Писмо до непознат студент – Анжел Вагенщайн

 1. Браво, г-н Митев! Това, което сте казали, трудно може да се каже по-добре, но най-важното е, че трудно може да се каже по-точно и по вярно. Поздравявам Ви от сърце и съм съгласен с всичко!

 2. Уважаеми Г-н Вагенщайн,

  дълбоко уважавам ерудизма ви и безспорния литературен талант, доказан през годините.

  Не мога да не се съглася с последното предупреждение, отправено във Вашето писмо – твърде много са примерите в историята, в които революцията изяжда децата си или чисто и просто ги превръща в пълната противоположност на изначалните им идеали.

  Въпреки това като цяло не съм съгласна с позицията ви.

  За начало, не мисля, че студентите са толкова глупави, че да не схващат дали и кой има интерес от случващото се в момента – достатъчно пъти се надигаше глас и на протестите, и извън тях, че това не е покана към Бойко да се върне на бял кон.

  Нещата според мен опират до друго – дали това, което се случва на политическата сцена, е приемливо за обществото и годината, в която живеем; дали същото това общество одобрява действията на основните политически играчи, посоката, в която тласкат държавата и правилата (или липсата им) които определят начина, по който това да се случва. Тоест нещата опират до това да изразиш това, което мислиш и да правиш това, в което вярваш. Ако изходим от презумпцията, че някой все ще злоупотреби с чистите намерения на протестиращите, това значи да настане пълно обществено вцепенение, защото каквото и да правиш, е все тая. Това обаче обезмисля съществуването на индивида/ обществото и го превръща точно в безгласната буква, любима на всяко управление.

  Не казвам, че ГЕРБ, или Реформаторския блок, или скритите кукловоди, които реално движат процеса (или поне вече са го изчислили), го правят безкористно заради сините очи на студентите. Политиката винаги е била и ще бъде игра на интереси – и всъщност точно на тази игра на интереси разчита обществото, за да има движение нанякъде. Всеки иска да докопа кокала – обаче първо, когато, тия дето са го изпуснали на последните избори, ти дишат във врата и само те чакат да сбъркаш, тогава внимаваш къде стъпваш и какво правиш, защото знаеш, че могат всеки момент да те захапят. Второ, когато знаеш, че ако се олееш, хората ще излязат на площада и може да не си довършиш мандата (и всички далавери, които си започнал), пак пипаш по-внимателно – или поне така, че мнозинството да е относително задоволено и обгрижено и да не надава глас отвъд приемливото, за да върви политическият живот. За да постигнеш това равновесие, щеш не щеш въвеждаш някакви правила, по които да стават нещата – и така има-няма 200 години примерно, докато стигнеш до ниво, където политическите игри и обгрижването на народа са постигнали някакъв фин баланс, както е в развитите общества.

  С други думи, никой не очаква тези протести да възцарят рая на земята – но именно наличието на хора с противоположни интереси на властимащите е гаранция за поддържането на някакво равновесие. А бунтуващият се на площада суверен напомня, че искат или не, трябва да почнат да го включват в сметките; за да има кого да доят, трябва поне да се погрижат да го нахранят, образно казано. И понеже това са четящи и мислещи хора, ще става все по-комплицирано – докато току-виж някой ден след дълги години на имитация на западно общество, по силата на закона за количествените натрупвания вземем, че го постигнем.

  Да разчиташ на така наречена политическа опозиция, чиито намерения са далеч от самоотвержената грижа за народа, и са основно в посока да хванат властта, която са изпуснали, вероятно не е най-добрата тактика. Другият вариант обаче е Северна Корея. Така че докато не измисли нещо по-добро, се налага обществото да се справя с това, което има подръка. Или да емигрира, както един виден представител на академичните среди вече го посъветва. Надявам се, не му предлагате същото?

  С уважение

  • Не ни плашете нас със Северна Корея! Този пропаганден трик се изтърка вече. Нищо общо нямаме с КНДР и с техния път. Всъщност, хората, които редовно използват анти-северокорейската реторика са демагозите и манипулаторите – типичните врагове на България.

   „…не мисля, че студентите са толкова глупави, че да не схващат дали и кой има интерес от случващото се в момента… това не е покана към Бойко да се върне на бял кон“ – О, залозите са много по-високи! Бойко няма нищо общо, тук играят силите зад него, които са много по-големи и по-далечни. Що се отнася до студентите – те не са „толкова глупави“; в политическо отношение те са МНОГО ПЪТИ ПО ТОЛКОВА глупави! Много по-зле са и от най-страшните ви предположения. За съжаление, тук не става въпрос само за интелект. Движещите им сили съвсем не са толкова морални, колкото на Вас ви се струва. (Или създавате впечатление, че ви се струва?…) Борещите се за „морал в политиката“ всъщност имат много бегла представа от морал. И само те знаят за какво ВСЪЩНОСТ се борят. А може би и добрият им гост Джеймс Пардю, а също така – Генов, Добромирова, Прокопиев, Божилов… Цялата банда бесове.

   Знам какво съм правил аз самият през 90-92 година и по-късно, през 1996-97 година. И аз бях студент, и аз не бях глупав. Но въпреки това бях използван в политически машинации, сценарии и мръсотии. Слава Богу, сега съм имунизиран. Но кой и кога имунизира от политическа глупост днешните „интелигентни“ недораслеци?

   Те са просто едни пионки, разигравани в чужда мръсна политическа игра. Всъщност, на тях не им пука истински за нищо. Тяхната политическа активност не е истинска. Ако беше, те можеха да свършат толкова полезни, действително радикални неща! Биха могли да спасят страната – ни повече, ни по-малко! Нека да се бунтуват, не съм принципно против! Но сега бунтът им е фалшив. Те не искат нищо конкретно, защото даже нямат представа какво биха могли да поискат; а камо ли, какво е нужно на страната. Имат се вероятно за умни и прогресивни, докато всъщност са политически, идеологически и социологически профани. Някои от тях хулиганстват за пари, за слава, за бъдеща политическа кариера, други – просто за да перат купона, защото е весело и защото им се дава възможност. Защото получават някакво самочувствие – че са важни, че са в центъра на вниманието… Познавам ги – слушал съм ги, гледал съм ги, кристално са ми ясни. Ясно виждам кои са и колко струват. Жалко, че Вие, както изглежда, не го разбирате.

 3. Умни и силни думи. Не вярвам обаче да стигнат до съзнанието на тия няколко стотин човека окупирали университета. Те ако имаха толкова мисъл в главите те си щяха сами да осъзнаят тези очевадни истини. Да не говорим че малката група налага диктат

 4. Доц. Дарина Григорова: Ректоратът стана бащиния за шепа самозванци на морала
  15.11.2013 / 17:57от: БГНЕС
  Не е луд, който е ранобуден менте-революционер, а който му позволява да играе таз героична роля, която едва ли би трогнала и кака Гинка от „Многострадалната Геновева“ („Под игото“) – на топло в Ректората, с интернет и всякакви комуникации, с рояци журналисти на „независими“ медии, които чакат поредната депеша, с първокурсници-стражари, които все още нямат изградено отношение към Университета, а следват стадния си инстинкт и размахват списък с „позволените“ гости.Типично мутренско поведение в пустеещия двор на СУ, защото привържениците са само протестърите от паветата, студентите ги няма (несравнимо е с младежкия размах на 1990-а).
  Нарушен е законът за висшето образование, не допускащ политическа дейност в Университета – никаква реакция – болно ни е и обществото с вродения си нихилизъм към законността, и това кекаво правителство, което с мравуняците полицаи само допълнително окарикатурява българския „майдан“.

  Впрочем може да се похвалим, че сме единствената държава в Европейския съюз, която се опитва да изобрази цветна революция – защо не, ние сме страна на парадоксите.

  Ректоратът е превърнат в бащиния за шепа самозванци на морала, на студенти, които предпочитат да не се съобразят с решението на Академичния съвет, който е демократично избрана институция, както и всички ръководни длъжности в СУ, а да следват воя на партийни централи.

  Поне на ранобудните менте-революционери да им стискаше да създадат своя партия, за да поемат отговорност и да се включат смело в политическата битка, от което само щяха да спечелят и без това погнусените от всички политици на 24-годишния ни преход българи, но не. По-лесно е да играеш юмручен храст и дюдюк статист, разбира се с идеална цел – окупирането на морала, и като резултат – реанимирането на мракобесието.

  Та, и аз да задам въпроса, кой позволява да се случва всичко това – и докога ще се погазва автономията на Университета?

 5. Браво! Много точно написано, само че тези млади говеда не могат да го разберат и затова са обречени.

  • Много едностранчиво и невярно написано. Нашите предци са застанали „като един“ против депортирането българските евреи, защото са били човечни. Но не са били единици евреите, които след 9.9.1944 г. се обръщат срещу спасителите си. Вижте съставите на т.н. „народен съд“. Къде е днес благодарността на световното еврейство? Ще се противопостави ли категорично на ционизма, облял с кръв цялата планета и бленуващ за световно господство?

   • Как ТЕЗИ СЕГА могат да бъдат човечни, когато са обладани от бесове? Соросоидите са бесовете на нашето общество и се чудя, кой за Бога може да ги изгони от тялото на окаяния ни народ!…

 6. Другарю , всички ние си заминаваме от този свят , но не всички пишем такива пълни глупости! Не всички казваме истината на поколенията! Като отплата към БКП Вие сте написали тези редове.Но такива са подлизурките ,родоотстъпниците! Вие помните ли си рода?

  • Нито един довод не давате г-н Димитров, защо написаното да са „пълни глупости“! И защо, макар и косвено, наричате човека „подлизурко и родоотстъпник“? Аз например помня рода си, обичам го и се гордея с него – а Вие? Не Ви ли е срам, че и Вие май сте един от саповете на брадвите, които секат българския народ? Но наистина, един сап не може да бъде умен и политически грамотен. Колко жалко, че това не го спира да бъде груб, жесток и агресивен!

  • Това Вашето си е чист нацизъм. Точно поради това, че съм националист, не мога да приема Вашата точка. Тя даже ме обижда и ме огорчава. Винаги съм бил против агресивното юдейство и против ционизма, но никога – против евреите като хора. Много, много жалко за Вас!

  • Обществото ни май се раздели на комунисти и на соросоиди. Хората не го искаха, но вие, соросоидите нарочно го предизвикахте, като изкуствено нагнетявахте напрежение и омраза. И го правехте по чужда поръчка, за мръсни пари. Искате война – добре тогава, ще я получите!

   Но сметките ви са криви. Ако са принудени да избират, повечето хора пред вас ще изберат комунистите. Защото вие сте най-страшните българоубийци, вие сте Легионът бесове, обладали българския народ. Няма по-мръсна и по-долна кауза от вашата, насилвате ме да кажа: ЗА ВАС специално съм ЧЕРВЕН – стреляйте по мене, демони!

 7. Господин Вагенщайн
  Вашето писание е недостойно.
  Аз съм баща на студент, разбирам и подкрепям студентите. Присъствам на протестите понякога. И те не са платени, за разлика от вашите, инспирирани през февруари.
  Основно задължение на всяко управление е не да се грижи за разчистване на личните сметки с ББ, ЦЦ и който и да е, а да работи за благото на България.
  Приоритетите на това управление се видяха още с назначаването на Пеевски. Лъснаха неспазените предизборни обещания за справедливо ПРОГРЕСИВНО облагане, за намаляване на пропастта между бедни и богати, и т.н. Виждат се и сега при приемането на бюджета за 2014 – разходите на ДАНС са увеличени с +33%, тези за подслушване – над ДВА ПЪТИ. Очевидно е, че сега управляващата клика иска с всички сили да се закрепи във властта с всички възможни средства, нагло пренебрегвайки безпрецедентната липса на доверие. И всички тези неща идват от една група ПАРТОКРАТИ във вашата партия,,обслужващи личните интереси на висшата комунистическа номенклатура и техните отрочета, манипулирайки сраховете на честните хора, каквито има във всички партии, включително в БСП.
  Както каза през февруари вашият лидер СтаниШЕФ, „предсрочните избори са нормална демократична процедура“. Защо се плашите и дърпате от такава нормална демократична прочедура?

  • Вие може и да не знаете какво всъщност искате; какво пък – има и такива хора, глупави и наивни, които отново и отново повтарят пропагандните клишета, с които са им напълнили главите… Те друго не могат, но те не са виновни – поне не са съзнателни мръсници.

   Но НИЕ ЗНАЕМ кой стои зад вас и за какво иска да ви използва. ТЕ СА мръсниците.

   Никой не се плаши от „нормалната демократична процедура“ – плаши се от злоупотребата с демокрацията, плаши се именно от ПОГАЗВАНЕТО на нормалната демократична процедура. Което май, някои планират да се превърне в обществена норма.

   Вашите протести били „принципни“. Добре, тогава и нашата съпротива е също принципна. Ние сме против това, една очевидно изманипулирана малка група от обществото да диктува на мнозинството от народа посоката, в която да бъде воден. Едни отявлени антинародни бесове, яхнали вас, да експлоатират всички нас (чрез вас).

   Няма да позволим това. Щом като така нагло се опитвате да ни се налагате – искаме референдум по всички важни въпроси за нацията! Едва тогава ще се съгласим, че „българският народ иска“ това или онова. Но няма да ви бъде лесно – въпреки, че господарите ви контролират всички медии, всички средства за пропаганда – легални и нелегални. И нашата дума също, неизбежно ще се чуе! Едва тогава ще видите, ще разберете, кои сте вие всъщност и колко струвате.

   Не сте страшни вие – заблудените, подведените, излъганите – страшни са вашите подстрекатели. Не ни се сърдете, но НА ТЯХ няма да им отстъпим. Някой ден може би ще разберете защо. Надявам се… Ако пък никога не разберете – значи, България вече няма да съществува. А тогава, все едно, нищо вече няма да има значение.

  • Ето това е достоен отговор – той прекрасно показва кои сте вие, за какво се борите и колко струва вашият „морал“, с който сте се запътили към политиката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s