Бесни скандали в СУ

aultКръгът „Капитал“ бесен заради „отстъплението“

Съвсем невиждани скандали разтресоха българската Алма Матер. Гаврата с най-старото ни висше училище достигна дотам да бъде окупирано сърцето на СУ „Св. Климент Охридски“ – неговата аула. Окупаторите след грандиозни среднощни скандали заключиха с вериги тържествената зала. Най-представителното помещение на един университет – мястото за тържествените академични събрания и церемонии. „Предатели, изменници!“ и други още по-зверски обиди кънтяха цяла нощ срещу понеделник в Ректората.

Буквално с пяна на уста изригнаха най-върлите защитници и подстрекатели на окупацията в Софийския, след като стана ясно, че блокадата върви към отмяна, разказаха за „Всеки ден“ протестиращи студенти, които обаче са

против пълната окупация

Късно вечерта в неделя „Ранобудните студенти“ след часове дебати обявиха, че канят колегите си и преподаватели да продължат с лекциите от понеделник. Отварят им вратите на университета, а те се местят от досегашния си бастион – 272 аудитория – в аулата. И затварят тържествената зала безсрочно. Раздорът след решението обаче пламна с още по-голяма сила и между студенти, и сред преподавателите. Колеги на окупаторите от факултетите извън Ректората – без катинари на входовете, приветстваха вестта за отварянето на сградата за лекции. Но върлите поддръжници на блокадата изсипаха куп обидни епитети срещу „слабохарактерната“ позиция от неделя вечерта. Преподаватели от университета пък изобщо

не са били допуснати

до няколкочасовото заседание, което излъчи решението за край на драконовската окупация, научи „Всеки ден“.

Вчера сутринта обаче професори, доценти и асистенти, подкрепяли студентското недоволство, също се присъединиха, за да осъдят остро затихването. Насъскващите бунта през последните седмици от кръга „Капитал“ и близките до олигарха Иво Прокопиев, който е в настоятелството на Алма Матер, пък стигнали до пълна истерия и бясно нарочили студентите за продажници. Рано сутринта в понеделник, малко след 7,00 часа глашатайката на окупацията и самопровъзгласила се за доживотен говорител на служебния кабинет на Марин Райков – Ивет Добромирова, влетяла в университета с бесен поглед. От кухнята на окупаторите разказаха пред „Всеки ден“, че пред изумения и уплашен поглед на студентите тя размахала пръст и

започнала да крещи

че са предали цялата кауза.

„Опитахме се да й обясним, че има опасност да отменят цялата учебна година, ако вратите на Ректората продължат да са залостени с катинари, но тя отказваше да ни чуе“, разказаха втрещените възпитаници на вуза. По-късно през деня много от тях получили по няколко анонимни есемеса, в които ги заплашвали, защото били сключили сделка с управляващите.

„С никого не сме преговаряли и няма промяна в позицията ни“, кълнат се младоците, барикадирали сега вече аулата в СУ. Те твърдят, че просто са се вслушали в мнението на Студентския съвет, който излезе с твърда позиция още миналата седмица, че оттук нататък окупацията само пречи и на академичните, и на административните дела.

Прокопиев плаши ректора и деканите

113Член на настоятелството на Софийския университет Иво Прокопиев лично е заплашвал и ректора, и деканите на Алма Матер, научи „Всеки ден“. Капиталецът звънял наред по телефона и се заканвал, че не само ще сложи край на всякакви дарения, но и тези, които не подкрепят студентите окупатори, ще се разделят и с постовете си в ръководството на университета. „Нищо че сте избираеми!“, подхвърлил олигархът.

Източникът ни от Академичния съвет разкри, че Прокопиев особено се вбесил, тъй като Ректорският съвет се изказал против окупацията на университета като начин на протест. А под неговия диктат настоятелството на Алма Матер дори няма официална позиция по отношение на пълната окупация на сградата на Ректората.

144А и нямало как да се случи, защото и Прокопиев, и близкият до него и до банкерката Цветелина Бориславова финансист Светослав Божилов – който също е настоятел на СУ, „колели и бесели“ в настоятелството. Те по никой начин нямало да допуснат да се громи окупацията, която всъщност подкрепяли по всякакъв начин и дори дирижирали.
Автор: Екип „Всеки ден“

15317469390-1

Един отговор на “Бесни скандали в СУ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s