Нужник

Кендзеф у Северозапада - общ изгледНужника е външен кендзеф у Северозапада. Нооо важна постройка. Она се праи преди даже да се отпочне къщата. Праи се дзидан (с кал) или от дъ̀ски. Дупката е кръгла или триъгълна. Традиционниа модел не е свръзан с канал. По традиция за тоалетна артиа се използват весници – „Кооперативно село“, „Трета възраст“ и по-редко – „Файненшъл таймс“-коги на получатело на веснико му не ареше неко прогноза за фиксинга на долара, ели па цената на тройунциа злато на Токийската борса. Използваните весници са сбират у кофа, и по ретко се фръгат у дупката. Модели с камина и wi-fi са срещат редко.
Кендзеф у Северозапада – общ изглед
Кендзеф у Северозапада – общ изглед

Нужника предоставя предимства като добра гледка (гора, полянка или па дзвездите нощеска) и природен аромат – уийяк и уайкучка. По некой път ако вратата се не затвара добре, улазат пилета по време на употреба. Старите нужници се сурват и се заравнят, требва само да се внимава ора къде не знаат дека е било местото и се заемат с земеделска работа, да не попаднат у плаващи песъци.
Нужника също е обект на номера „фръляне на мая у нужника“.
Друг ритуал свръзан с нужника е го̀реньето на използваната артѝа. Она се гори у дзадниа двор. Пушака гони комаре, муи и паеци, гони и кенефните таласъми според некои верваниа.
Обикновено а место за сериозна медитация на по-големата час ут населението.
Източник: Северозападна енциклопедия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s