Русия обвини ЕС в подстрекателство на протестите в Украйна

1051-620x400Министерството на външните работи на Русия обвини Европейския съюз в подстрекателство на украинската опозиция по отношение на протестите в страната.

МВнР на Русия смята, че Брюксел „на всяка цена“ се опитва да накара Украйна да подпише договор за асоцииране и се намесва във вътрешните работи на суверенна държава. МВнР на Русия смята още, че ЕС се опитва „да прехвърли от болната глава върху здравата и обвинява Москва за неподписването на договора“.

Москва забеляза съвместното изявление на Председателя на ЕС Х. ван Ромпой и Председателя на Европейската комисия Ж. Барозу по отношение на Украйна от 25 ноември 2013 г., в което се изразява „крайно неодобрение по отношение действията на Русия“ в контекста на решението на Украйна да спре процеса на подготовка за подписване на Договора за Асоцииране в зоната за свободна търговия на ЕС.

Подобни и други изявления на редица европейски политици и лидери на ЕС предизвикват недоумението и разочарованието в Русия. Както се изразяват руснаците в подобни случаи, това означава да „прехвърлиш от болната глава върху здравата“. Реакцията на ЕС, очевидно, е предизвикана от стремежа да се внуши вина на Русия за проблемите, възникнали в украинското общество в резултат на политиката на открит натиск, провеждан от ЕС по отношение на Украйна и редица други държави в рамките на инициативата за „Източно партньорство“.

Русия нееднократно е акцентирала върху пагубната роля на подобна линия на поведение. Русия многократно е подчертавала, че изборът на икономически съюзници е суверенно право на всяка държава, който суверенитет Русия уважава. Русия само предложи да се преосмислят икономическите последствия от Договора за Асоцииране с ЕС, отчитайки следното: ЕС открито предупреждава Украйна за невъзможността от съществуването на два търговски съюза с различно ниво на регулация. Много експерти обърнаха внимание, че дивидентите от лансираното присъединяване към съюз с ЕС са очевидни само за ЕС. Украйна и други съседи на Русия не бива да забравят, че подобни съглашения заплашват с многогодишен период на економически неуредици, деиндустриализация, разорение на селските стопани, ръст на безработицата и снижаване на жизненото равнище на населението. Русия може и да докаже с конкретни примери прогнозируемите последствия от прегръдката с ЕС по отношение на свободната търговия.

В тази връзка за всички  са ясни причините, подтикнали украинското правителство „да натисне паузата“ по отношение на евроинтеграцията, да преосмисли как ще бъдат компенсирани загубите за украинската икономика от влизането в сила на Договора за Асоцииране с ЕС. ЕС и Русия трябваше заедно да проучат въпроса. Но Брюксел, в отговор на решението на Киев, започна още по-жестоко да притиска украинското ръководство да подпише документа. Нещо повече, ЕС пряко се намесва във вътрешните работи на суверенна държава и подстрекава опозиционната част от украинското общество към протестни и незаконни действия против законната украинска власт.

Убедени сме, че ние всички се нуждаем не от създаването на нови разделителни линии в Европа, а от построяване на равноправна основа на общо европейско икономическо пространство с предсказуеми и разбираеми за всички държави правила, се казва в документа на МВнР на Русия.

Един отговор на “Русия обвини ЕС в подстрекателство на протестите в Украйна

  1. Ако някой ви обвини, че не цитирате източници – ето ги, не са един и два.

    regions.ru/news/2488062/
    lenta.ru/news/2013/11/26/blame/
    novayagazeta-ug.ru/news/u630/2013/11/26/26120

    Жалко, че тези източници никога не се превеждат и не се публикуват в оригиналния си вид от никоя „национална“ българска медия. Явно защото медиите ни са всичко друго, но не и „национални“, или пък „български“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s