Невидимите украински фашисти

originalЗападът дава информация за протестите в Украйна, но незнайно защо премълчава наличието сред демонстрантите на Общоукраинското обединение „Свобода“, зад чието название се крие обикновена фашистка партия. Но присъствието й на площада в Киев е очевидно – всички виждаме плакатите и знамената със символа на „Свобода“ – трите пръста ни гледат от множество фотографии, направени на площад Независимост в Киев. От кадрите на новинарските хроники се вижда следното: как човек в куртка с този символ на партията напада милиционери, охраняващи  паметника на Ленин. Лидерите на „Свобода“ се славят като автори на най- от най-радикалните изстъпления по време на протестите – те завзеха сградата на киевската градска администрация и се барикадираха в нея… А западната преса отбеляза твъдението на лидера на „Свобода“, че протестиращите там просто се сгряват. Западната преса услужливо отбеляза, че на улиците е минус 4 градуса.

068a9e9f3780a2b95109ff28ecd5aa2bВ същото време, ръководителят на „Свобода“ Олек Тягнибок обяви кметството за „временен щаб“ на революцията, заявявайки, че подобни щабове ще се създадат по цялата страна, осъди властта, която имала намерение да възстанови  контрола над държавните сгради. Той призова към „тотална социална и национална революция“, а също изиска от привържениците си „да блокират и саботират работата на местните общински съвети, където болшинството депутати“ не били патриоти. „Започваме да клатим лодката на режима. За да съборим този режим, ние трябва да блокираме работата на цялата  държава“, – заяви Тягнибок. Всичко това би могло да бъде отнесено към раздела Актуална информация на западните и българските големи медии, а към нея би трябвало и да се добави изявлението на руския министър-председател, който предупреди, че протестите притежават „всичик признаци на държавен преврат“. Но никой не чу това по нашите телевизии, а и по западните такива.

Средствата за масова информаия мълчат или проявяват срамежливост по повод идеологическите цели на „Свобода“, партията често се нарича просто „националистическа“, а в България въобще не се говори по темата. Въобще.

Но тази партия може да се нарече не само национал-социалистическа и да бъде съотнесена към раздел етноцетристки, тоталитарни партии, в които влизат и италианските фашисти и немските нацисти. В действителност, „Свобода“ е създадена като Социал-национална партия на Украйна, а официалната й политическа програма би трябвало да се смята за знакова за тези, които са чели фашистките манифести от типа на нацистката програма „25 точки“. Идеологическите сходства между тези организации са по-дълбоки, отколкото някакъв обикновен етнически национализъм…Преди 10 години символ на „Свобода“ беше знак, който се кипреше на емблемите на няколко фашистки дивизии от СС. В Германия публичното изписване на този символ е противозаконен акт.

16953Ставайки ръководител на партията, Тягнибок се постара да изчисти имиджа й. Той изгони от нея най-явните неонацисти (а после влезе в съюз с тези организации, които те сформираха) и се постара да не привлича вниманието върху контактите на партията си с други фашистки групировки в Украйна. Но от това „Свобода“ не стана ангелска организация – бяла и пухеста.

 Тягнибок се оплаква, че днес „Украйна се управлява от московско-еврейската мафия, той предупреждава за еврейските планове за „геноцид“ над украинските християни. А един депутат от украинската Рада от „Свобода“яростно нападна родената в Украйна американска актриса Мила Кунис, наричайки я „чифутка“.

Разбира се, не всички протестиращи в Киев са фашисти. Тяхното възмущение и недоволство имат своите си основания вероятно. Но дълбокото разцепване на две на Украйна на изток и запад, етническите разногласия – това са напълно реални проблеми. Западните украинци имат малко основания да подкрепят Янукович, а източните украинци и руснаците там имат малко основания за харасват Тимошенко. Договорът с ЕС – това е само прикритие на по-дълбоката битка в тази държава.

Но западната преса, а и нашата такава, имат за това съвсем слаба представа. Без да знаят особеностите на националната политическа игра в Украйна, и ослепели от по-рано създаденото и в силна степен манипулирано мнение, хората на запад (а и някои от българите) наричат събитията в Киев битка между Изтока и Запада, между демокрацията и диктатурата, между доброто и злото. Западняците крещят за насилието на милицията над протестиращите, макар милицията в Киев да е доста сдържана до момента, имайки предвид буйствата на протестиращите. Хората от Запада мълчаливо минават покрай насилието, което демонстрират демонстрантите. Западняците говорят за някаква си революия, но съвсем не мислят кой ще дойде на власт, ако така съществуващият в Украйна ред бъде заменен с нещо друго. И за да съхранят своята простовата и високонравствена система от представи, западняците понякога се правят, че не забелязват лошите момчета, техните знамена и коктейли Молотов.

И цялата тази очевадна палитра от знамена, плакати, три пръста и прочие – точно в средата на демонстрантите, сред парада на добрите уж момчета.

Е, кой ще победи в Украйна – доброто или злото, ангелите или дявола, за сега никой не знае.

Ако победят онези, със знака СС – жална им майка.

И на запада, и на Изтока.

Петя Паликрушева

3 отговора на “Невидимите украински фашисти

  1. Националистите биват най-различни. Има огромна разлика между екстремистите, които спокойно могат да бъдат наречени „нацисти“ и патриотите, които главно защитават суверенитета на страната си и се борят с агресивния глобализъм.

    Най-интересното е, как могат украинските националисти да защитават една евроинтегристка кауза? Та нали в крайна сметка членството в ЕС лишава страните-членки от техния национален суверенитет? (Това следва директно от Лисабонския договор.) Става въпрос за членство в един съюз, който реално затрива националната и културна идентичност, маргинализира националната държава и размесва самите членуващи етноси, подчинява страните на една централна администрация и смазва техните икономики – прави ги зависими от централно преразпределение, подчинява ги на ред административни рестрикции и с това отнема напълно тяхната самостоятелност. С какво това членство е по-добро от членството в стария, добре познат на украинците Съветски съюз? И как то се вписва в която и да било, в каквато и да било националистична идеология? Отговорите са очевадни: „с нищо не е по-добро“. И „никак не се вписва“.

    Това е прекрасна демонстрация, че „партията с трите пръста“ НЕ Е истинска националистическа партия. Тя не е дори фашистка или нацистка. Тя е псевдо-националистичен проект, който има една цел: да използва тлеещите в Западна Украйна анти-руски националистически настроения, да ги разпали, организира, разшири и да ги насочи слрещу Русия, за да откъсне от нея Украйна. При това – да я откъсне НА ВСЯКА ЦЕНА, без оглед на загубите за Украйна и жертвите, които тя ще даде.

  2. „САЩ заеха терена, напуснат от нацистите“ Ноам Чомски

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s