САЩ: дипломацията към Иран трябва да се подкрепи с военна сила

чак-хейгелДипломацията по отношение на Иран трябва да бъде подкрепена с военната мощ на САЩ в региона. Това заяви министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл в речта си по време на регионалната среща по сигурността, организирана от Международния институт за стратегически изследвания, която се провежда в Бахрейн.

„Успехът ни ще зависи от военното влияние на САЩ и надеждността на гаранциите, дадени от нашите съюзници и партньори в Близкия Изток“, – цитира думите на Хегъл ИТАР-ТАСС.

Хейгъл увери колегите си от Близкия Изток, че, независимо от дипломатическия прогрес в отношенията между Вашингтон и Техеран, САЩ имат намерение да запазят военния си контингент в региона.

Припомняме, че в нощта на 24 ноември след десет години преговори в Женева беше подписано предварително споразумение, която се превърна в „пътна карта“ за регулиране на иранския ядрен проблемм.

Според документа, Иран се задължава в рамките на шест месеца да не обогатява уран над 5 %, да ликвидара запасите си от уран, обогатен до 20 %, да не пуска в ход нови центрофуги, да спре работата по строителството на реактора в Арака. В замяна западните държави ще смегчат редица вече въведени против Иран санкции.

Против подписването на ядрения договор с Иран незабавно застана Израел. На 5 декември президентът на САЩ Барак Обама по време на среща с израелски дипломати активно подкрепи сключването с Иран на междинно споразумение по иранската ядрена програма, съобщи Интерфакс. В същото време Обама отбеляза, че поредицата от жестоки санкции на САЩ против Иран се запазват.

Освен това, представителят на Съвета по национална сигурност на САЩ към Белия дом Лора Лукас-Магнусън заяви, че САЩ нямат намерение да свиват плановете си по отношение на противоракетната отбрана в Европа, независимо от перспективите да  се регулират проблемите по ядрената програма на Иран.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s