„Беркут“ щурмува градската администрация в Киев

kiev-184113Спецотрядите „Беркут“ и войници от вътрешни войски щурмуваха на сградата на киевската градска администрация, която по-рано бе превзета от привърженицина опозицията в Украйна.

Според съобщение на украинското издание УНИАН, бойците от „Беркут“ вече са употребили сълзотворен газ. Около сградата се намират три автобуса с бойци от спецчастите. „Евромайданците“ от втория етаж на киевската администрация ги заливат със студена вода.

По данни на Интерфакс, протестиращите, блокирани в сградата, са отворили прозорците на втория етаж и поливат с вода от пожарните шлангове автобуса на спецчастите. В резултат бойците от спецчастите, намиращи се в автобуса, са били принудени да отстъпят няколко крачки.

Спецчастите, намиращи се около сградата на кметството, не предприемат никакви други репресивни действия към намиращите се в сградата протестиращи, дори ги ободряват с възгласи „Молодцы!“

В същото в реме в Мариинския парк и на площада на Конституцията около Парламента на Украйна започват да се събират привърженици на действащата власт. Неголеми групи хора се събират в парка от различни страни. Според различни данни, там вече са се събрали няколко стотин човека.

Лидерът на опозиционната партия „УДАР“ Виталий Кличко заяви, че с опита втори път да се ликвидира Евромайдан  Виктор Янукович си е затворил пътя към каквито и да е компромиси, към които го призоваваха някои политици и общественици.

„Компромиси с главорези и диктатори не може да има. От тях трябва да се избавяме. Днес искаме едно единствено нещо – незабавна оставка на Янукович и на цялата прогнила власт“, – заяви Кличко.

Президентът на Украйна Виктор Янукович осъди призивите за смяна на властта.

„Призивът към революция, смяна на властта, на конституционния ред – всичко това е заплаха за националната сигурност, това е недопустимо“, – каза Янукович на среща с предишния президент на Украйна, отбелязвайки, че хората имат право мирно да демонстрират и да изказват гледната си точка.

Говорейки за провокациите по време на протестните акции, Янукович каза: „Провокации имаше, защото емоциите надделяват. Когато има струпване на толкова много хора, винаги има подобни досадни произшествия“, – каза президентът, подчертавайки, че не е привърженик на „силовите методи“ за справяне с тълпа.

Отбелязваме, че малко преди публикуването на тази информация Киев взе решение да създаде на Майдана пързалка, която ще работи от 15 декември до 15 март. 44 % от читателите на рускоезична преса смятат, че това е добро решение.36 % смятат, че властта трябва да използва сила за разгонване на опозиционната акция. 14% са сигурни, че митингът не трябва да се смазва със сила, а протестиращите по-скоро сами трябва да напуснат площада. Само 6% смятат, че властта в Украйна трябва да изпълни исканията на опозицията.

3 отговора на “„Беркут“ щурмува градската администрация в Киев

  1. Кличко ли! Блестящ спортист, як…и глупав,като…бик! Става за политик! Блестящо бъдеще,ако спечели-ще съсипе Украйна!

    • Ние знаем, имахме тука вече един индивид като него за министър-председател. Във всяко отношение си приличат.

  2. Ако протестите не доведат до нищо съществено, това ще е краят на Кличко – както в политиката, така, може би, и в спорта. Затова са сега тези изстъпления на „опозицията“. Но площадната „демокрация“ е винаги ялова, защото след нея идва ред на парламентарната. А тя поставя точките над и-тата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s