Създателят на GTA работи над създаването на игра за Ислямската революция в Иран

indexЕдин от разработчиците на играта Grand Theft Auto III Навид Хонсари е започнал работа над нова компютърна игра, посветена на Ислямската революция от 1979 г. в Иран. В играта героят ще участва в свалянето от власт на шаха. Сценарият е написан на основата на разкази на очевидци, съобщи NPR.

Навид Хонсари е създател на игрите Grand Theft Auto III, Alan Wake и Max Payne. Но сега той е решил да създаде игра на базата на реални събития.

Създателите са провели множество интервюта с реални участници в революцията в Иран. Сред тях са известни хора от шоу-бизнеса, в частност един от актьорите от американския сериал Homeland.

Главният герой от играта е млад човек на име Реза – възхитен от революцията и от възможността да промени Иран. Той е противник на режима на шаха. Според сюжета на играта, лоялните на правителството спецслужби го обвиняват в предателство. Реза се превръща във „враг на държавата“. Независимо от това, той продължава борбата за делото на революцията.

Революцията в Иран

Ислямската революция се случва в Иран през 1979 г. През 1970 г. шахът на Иран Мохамед Реза Пахлави, с подкрепата на американските нефтени компании, установи в страната режим на еднолична власт. Реприсии се стоварват върху лидерите на шиитското духовенство. Много от тях, в това число лидерът на съпротивата имам Хомейни, са прогонени от страната.

През януари 1978 г. военните стрелят по манифестация на привърженици на имама в иранския град Кум. Това се превръща в начало на масови вълнения. Демонстрации в името на загиналите има в големите градове, а те водят до началото на масови сблъсъци из цялата страна.

През септември шахът въвежда в страната военно положение и забранява демонстрациите. Независимо от това, привържениците на Хомейни продължават да протестират по улиците. Военните стрелят по мирни жители, но това не спира привържениците на имама. През декември 1978 г. в Техеран избухва още една масова демонстрация.

През януари 1979 г. шахът, заедно с жена си бяга от страната. На 1 февруари 1979 г. имам Хомейни се връща в Техеран, а на 1 април 1979 г. е провъзгласено създаването на Ислямска Република Иран. Ислямската революция завършва.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s