Раул Кастро: Куба е готова да преживее още 55 години в ембарго

rykuvaneto-mejdu-barak-obama-i-raul-kastro-ne-e-bilo-planirano-184585Куба е за уважителен диалог със САЩ, а Островът на свободата е в състояние да преживее още 55 години в условията на ембарго, заяви в събота по време на заседанието на кубинския парламент председателят на Държавния съвет и Съвета на министрите на страната Раул Кастро, съобщи РИА Новости.

САЩ и Куба нямат дипломатически отношения. Вашингтон въвежда санкции против Куба през 1961 г. след провала на операцията по свалянето правителството на Фидел Кастро. През 1996 г. американският Конгрес приема „закона на Хелмс-Бертън“ за допълнителните санкции против чуждестранни компании, търгуващи с Куба.

„През последните години ние успяхме да проведем консултации по темата, която е от взаимен интерес за двете държави. Ние смятаме, че е възможно да установим цивилизовани отношения между двете държави – това иска нашият народ и болшинството от гражданите на САЩ, а също и кубинската емиграция“, – каза Фидел Кастро.

Хавана нееднократно изразява пред Вашингтон „готовността си за диалог на базата на равенство и уважение принципите на независимостта, суверенитета и самоопределението“, – припомни той.

„Ние не искаме от САЩ промяна на тяхната политическа и социална система и не можем да се съгласим с каквото и да е обсъждане на промяна на нашата система. Ако действително съществува заинтересованост за развитието на двустранните отношения, ние трябва да се научим да уважаваме различията си, да се научим да съществуваме заедно с тях. Това е единственият начин. В противен случай ние сме готови да преживеем още 55 години в същите условия“, – продължи лидерът на Куба, чиято реч бе предадена по националната телевизия.

Припомняме, че по време на траурната церемония за Нелсън Мандела на 10 декември Раул Кастро и Барак Обама си стиснаха ръцете. Лидерите на двете държави се оказаха в една и съща VIP-секция. Отстрани тяхното здрависване изглеждаше достатъчно дружелюбно. Подобен контакт между лидерите на двете държави се случва за първи път от 13 години. Първият президент на САЩ, който, както се смята, е нарушил многогодишната политика на пълно отсъствие на контакти, е Бил Клинтън, който стиска ръката на Фидел Кастро в сградата на ООН през 2009 г.

По-късно лидерът на кубинската революция Фидел Кастро в своя статия, публикувана от кубинските средства за масова информация, поздрави Раул Кастро за поведението му по време на срещата с президента на САЩ Барак Обама по време на траурната церемония в ЮАР.
„Поздравявам другаря Раул за блестящата реч и особено за твърдостта и достойнството, с които той любезно, но с твърд жест приветства президентът на САЩ, казвайки му на английски: „Господин президент, аз съм Кастро“, – цитира статията на Команданте ИТАР-ТАСС.

Един отговор на “Раул Кастро: Куба е готова да преживее още 55 години в ембарго

  1. Куба е прекрасен пример за работещ социализъм! Ако сега, когато са под ембарго, се справят толкова добре, то как ли биха процъфтявали, ако Вашингтон просто ги оставеше на мира?…
    –––––––––––––––––––––––-
    Поздрави, другари кубинци! Вие сте трън в очите на изедниците и чудесен пример за цялото човечество!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s