Вълненията в Турция: младежите излизат на улицата, Ердоган пусна сълзотворен газ

2013-06-02T184959Z_181815067_GM1E96307P801_RTRMADP_3_TURKEY-PROTESTSВътрешнополитическата криза в Турция набира сила. Министър-председателят Реджеп Ердоган критикува прокуратурата и уволнява полицаи. Опозицията излиза на улиците и настоява за оставка на правителството. На фона на полемиката продължава разследването на корупционния скандал, в който са замесени висши функционери на управляващата партия.

Днес министър-председателят държа реч в университета в Сакария и подложи на критика действията на прокуратурата. „Прокурор, който дава интервю на журналисти и назовава имената на заподозрените – нима това е възможно? Това е мерзост, това е позор!“, – отбеляза Ердоган.

Clashes in AnkaraДо момента Ердоган мобилизира привържениците си в провинцията в Турция, а противниците на правителството излязоха на улицата в големите градове. Протести имаше в Истанбул, Измир, Анкара и няколко големи областни центрове.

Опозицията настоява за оставка на правителството на Ердоган и за открито разследване на злоупотребите, в които са замесени водещи функционери на управляващата партия. Според вестник Hurriyet, в Истанбул протестиращите са шествали по улица Истиклял и са стигнали до площад Таксим.

Срещу тях е изпратена полиция. След часове напрежение стражите на реда са разпръснали тълпата с помощта на водомети и сълзотворен газ. Под обстрела на турските полицаи е попаднал и руски снимачен екип в Истанбул. В резултат на сблъсъците между демонстранти и полиция са арестувани над 70 човека.

Turkish riot police use water cannon to disperse demonstrators during a protest against the destruction of trees in a park brought about by a pedestrian project, in Taksim Square in central IstanbulСитуацията в Турция се изостри след акцията на правоохранителните органи, в рамките на която бе проведена операция „Големия подкуп“. В рамките на операцията бяха задържани повече от 40 представители на политическия елит, 24 от които са арестувани. Сред арестуваните са синовете на министрите на икономиката и вътрешните работи в правителството на Ердоган. Според версията на следствието, те се занимавали с машинации с държавни пари, издавали срещу подкуп разрешения за строителство, а също организирали контрабанда на злато.

Министър-председателят на Турция защити съпартийците си. Той заяви, че операция „Големия подкуп“ е резултат от заговор на „тъмните сили“.

В средата на декември Ердоган уволни 50 офицери от полицията, които разследваха сигналите за подкуп. Той също задължи прокуратурата и полицията задължително да информират органите на изпълнителната власт за всяко крупно разследване в областта на борбата с корупцията.

Скандалът предизвика огромен резонанс в турското общество и зад граница. Ценните книжа в Турция на международния пазар рязко поевтиняха. Опозицията изисква открито разследване на престъпленията на членовете на правителството на Ердоган.

На фози фон министрите на вътрешните работи и на икономиката бяха принудени да подадат оставките си.  Главният поркурор на Турция спря действието на указа на правителството за задължително информиране. От управляващата партия напуснаха трима известни депутати. Бившият министър на културата в правителството на Ердоган Ертурул Гюнай също заяви за излизането си от партията на министър-председателя. Той го обвини в „прекомерна гордост“, отбеляза вестник Hurriyet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s