Над милион безработни американци остават без помощи

ssha2Днес САЩ прекратяват изплащането на обезщетения на безработните американци. Нивото на безработица в САЩ понастоящем е около 7 % и без средства за съществуване остават 1.3 млн човека, съобщи ИТАР-ТАСС.

Един от най-мощните удари ще понесе щатът Калифорния, 21.4 хиляди жители там ще изгубят правото си да получават помощи при безработица. Малко по-добро е положението в Ню Йорк и Ню Джърси, където безработните без помощи са 127 хиляди и 90 хиляди човека съответно. По-леко е в Северна Дакота и Южна Дакота, в които щати безрадостна участ да умрат от глад ще имат само 0.05% от населението.

Както съобщи ИТАР-ТАСС, програмата за предоставяне на помощи при безработица започна през 2008 г. с цел да се окаже помощ на хората, изгубили работата си в резултат на рецесията. Оттогава Конгресът на САЩ 11 пъти удължаваше срока на действие, но с настоящия закон във федералния бюджет за финансовата 2014-та година, който президентът Барак Обама подписа буквално преди дни, помощите не бяха заложени.

Сенаторът-демократ Джек Рид и конгресменът-републиканец Дин Хелър имат намерение да внесат предложение за поредно удължаване на срока за изплащане на помощите с три месеца. Но това ще се случи не по-рано от началото на януари, когато законодателите ще се върнат след празничната ваканция.

Белият дом в петък призова членовете на конгреса по-скоро да приемат законопроекта.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s