Взривеният град (и видео)

79945-3Списък на жертвите от терористичния акт във Волгоград:
1. Фарафонова Ирина Павловна 1994 г.р.

2. Маковкин Дмитрий Александрович

3. Сущев Леонид Николаевич, 1986 г.р.

4. Щелкунов Иван Николаевич 1990 г.р.

5. Назаров Тамбулат Эрганович 1960 г.р.

6. Задорин Андрей Александрович, 1965 г.р.

7. Андреев Денис Юрьевич 1989 г.р.

8. Наливайко Сергей Владимирович 1984 г.р.

9. Валенто Алексей Владимирович 25.04.2001 г.р.

10. Хакимова Т.В. (скончалась в больнице)

11. Сагипов Максим Николаевич, 1986 г.р. (скончался в больнице)

12. Тюняева Ольга Сергеевна 1982 г.р.

13. Долгих Александр Александрович 2002 г.р.

14. Котенко Андрей Дмитриевич 1988 г.р.

Чувствата, които изпитват жителите на Волгоград, са близки до паниката.

В результате взрыва на железнодорожном вокзале в Волгограде погибли люди„Меко е да се каже, че хората са в шок. Чувстваме се като пушечно месо, – разказва Елена Самошина от движението на многодетните майки. – Самата аз живея извън града. Но вчера бяхме във Волгоград, за да направим покупки за празника. Бяхме на селскостопанския пазар. Изведнъж една жена започна да вика : „Хора, взривиха гарата!“ Бяха й съобщили по телефона. Буквално след 30 секунди започна страшна суматоха. Колапсът настъпи по всички пътища веднага. Бърза помощ, милиция – всички се втурнаха към центъра. В този момент започнаха проблемите с телефоните. Не беше възможно да се свържем с никого. Едва късно през нощта нещата се оправиха. Сутринта в 7 часа заведох двете си деца в парка и тръгнах към града на работа. Видях, че бясно покрай нас минаха четири коли на „бърза помощ“. Помислих си; „Какво ли пак е станало…“. В същото време хората на спирката започнаха да крещят, че са взривили траймвай. Едва на работата разбрах, че са взривили тролейбус Номер 15″.

В результате взрыва на железнодорожном вокзале в Волгограде погибли люди„Центърът е като замрял. Когато бях на път за работа беше пиков час. А в момента всички трамваи са празни, тролейбусите са празни, пътищата са свободни – само коли на „бърза помощ“ фучат покрай нас. И полицията. Навсякъде има засилен полицейски патрул. Създава се впечатлението, че във Волгоград няма други хора, освен полицията.
Хората са в паника. Моето семейство няма да посрещаме Нова година. Защото загинаха деца от нашата организация. Това са двама братовчеди – 12-годишният Алексей Валенто и Александър Долгих на 11 години.

Те загинаха по време на терористичния акт на жп гарата. Още едно момиченце на 9 години щеше да умре. Майката умря. Беше закрила детенцето с тялото си. Откараха детенцето в Москва, но е в изключително тежко състояние. Мисля, че във Волгоград вече на никой не му е до Нова година. Никоя здравомислеща майка няма да изведе детето си навън, нито на празник около елхата, нито на разходка, нито в сладкарница, нито в магазина, никъде. После ще раздадем подаръците на децата, когато този кошмар свърши.

 ðåçóëüòàòå âçðûâà íà æåëåçíîäîðîæíîì âîêçàëå â Âîëãîãðàäå ïîãèáëè ëþäèПроф. Вахид Акаев от Чеченския държавен университет: „Постоянно се питам следното: кога ще свършат тези терористични актове. Гръмнаха в Пятигорск, сега два взрива във Волгоград. В Кабардино-Балкария, Ингушетия и Дагестан това се случва постоянно. Създава се усещането, че против Русия е обявена война. Главният въпрос е: кои са участниците в тази война? Не е проблемът в която и да е религиозна секта, защото съществуват цели бази за подготовка на терористи. Силите, които искат да подронят стабилността на държавата, се намират вътре в Русия. Необходимо е да се изровят тези централи на бял свят, те подготвят смъртници. Тези гадове трябва да бъдат унищожени!

Ако тези центрове са свързани със сектите, както и те да се наричат (салифити, уахабити или …), те трябва да бъдат унищожени! Членовете на тези секти просто трябва да бъдат изселени от Русия! Друг изход не виждам.

79919-4В Дагестан представителите на тези секти напълно открито си ходят с хиджаби или с достатъчно специфичните им бради и никой не им обръща внимание.

Тези бради и дрехи са традиционни за културата на кавказците. А тази култура, която аз бих нарекъл бедуинска, се внедри в Кавказ от други региони. Трябва да се следят стриктно тези хора. Ако те не нарушават законите, то с тях трябва да работят руските религиозни и културни дейци. Имаме сериозна нужда от пропаганда на нашата истинска култура, защото в обществото се формира погрешна представа за цялата култура на нашия регион.

79919-5Познавам хора, които имат далечни роднини, които заминаха да воюват в Сирия. Двама човека успяхме да откъснем от тях, но останалите загинаха там. Струва ми се, че младежта попада под религиозното, културно и политическо влияние на проповедниците на джихата. А това са трагични факти – както за отделните членове на семействата, така и за страната като цяло

Трябва да признаем, че дейците на традиционния за нас ислям отстъпват пред сектантите в идеологическата и политическата си риторика. Те са силни със своя радикализъм. В средствата за масова информация не им се оказва никакъв отпор.

Има силни проповедници на традиционната култура, но те са напълно беззащитни пред терористите. Мога по имена да назова загиналите от представителите на традиционното духовенство.

79945Но не е много продуктивно да се води пропаганда само на базата на религията. Радикалните проповедници са много по-силни в това отношение. Трябва до хората да стигат не само религиозните постулати, на и обединяващата всички граждани общонационална идея. За съжаление, подобна идея за сега няма.

Ако не успеем да формулираме общи за всички граждани на Русия принципи, системно да работим против ислямския радикализъм, то, страхувам се, че терористичните актове ще се превърнат в ежедневие за нас.

79945-1Олег Нечипоренко, ветеран от външното разузнаване към КГБ на СССР: „Спецификата на тази война е отсъствието на фронтова линия. Практически цялата територия на планетата е военна зона, а театърът на бойните действия има международен характер. Към тях се отнася и Кавказ в Русия, там проблемът започна като национален.

Тази война започна преди 13 години. Тя доведе до много „странични ефекти“ – арабската пролет, която се прехвърли от северна Африка към Близкия Изток…Тази война е нещо като война в Долината на гейзерите – изригва ту на едно място, ту на друго…

Колкото и цинично да звучи, тероризмът е творческа дейност, съчетание на стари и нови методи, минал опит и иновации. Затова е трудно да се предугади къде, кога и как ще бъде осъществена нова акция. Може само да се каже, че най-често се предприемат последователни акции, а не синхронни.

79945-2Важно е да бъдат реализирани комплекси мерки, които да съответстват на степента на опасност.

Анализът на терористичните прояви показва, че активността на терористите нараства преди крупни мероприятия, международни и национални, при отбелязването на определени дати или юбилеи. Олимпиадата е както огромно спортно състезание, така и огромно мащабно мероприятие за самите военни и специалните служби по гарантиране на безопасността. Без съмнение, това снижава ристовете от терористични актове. Но стопроцентова гаранция, че няма да има никаква терористична акция, никой не може да даде…

79945-479945-579945-679945-779945-879945-9

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s