Жителите на Волгоград на опашка да дарят кръв за пострадалите

blood_donor_freeПовече от 800 човека се обърнаха днес във Волгоградския център по кръводаряване, за да дарят кръв за пострадалите от терористичните актове, съобщи главният лекар от Волгоградския център за кръводаряване Андрей Валиков. Във форумите в интернет, а също и в социалните мрежи хората призовават да се даде кръв.

Според Валиков, желаещите да дадат кръв са повече от много. „Последните донори в момента се намират в операционната. Утре сутринта в 8 часа ще започнем да приемаме новите кръводарители, ще приемем всяка капка кръв“, – каза той.

„Всички телефонни позвънявания на хората, а те не престават, ежесекундно звънят, ние ориентираме за 4-ти или 9-ти януари. Не е целесъобразно да събираме кръв в толкова голямо количество, защото тя има срок на годност. В момента запасите от кръв са достатъчно, за да гарантираме нужното количество за всички пострадали от терористичните актове“, – каза Валиков.

„Приехме всички, които искаха доброволно да помогнат. За тези дни приехме 4 пъти повече хора от обичайното. Приемахме кръв и от хора, които са на почивка и във ваканция. Работим с три екипа без почивка. Предстои ни още много работа“, – подчерта той.

На призива да се даде кръв се отзова и мюсюлманската младеж: в Москва и Волгоград мюфтиите призоваха всички вярващи да окажат всякаква помощ на пострадалите. „Мюсюлманските държави са готови да окажат помощ на пострадалите при лечението. Това е наша обща мъка, обща трагедия, която може да засегне всеки“, – се казва в изявлението на Съвета на мюфтиите в Русия.

По-рано членът на Координационния съвет на Съюза на доброволците в Русия Александър Кобликов в интервю за РТ каза, че разговаря с хиляди хора, които са готови за предложат каквато и да е помощ на пострадалите от терористичните актове във Волгоград. По-рано областната управа на Волгоград в лицето на Сергей Боженов заяви, че по улиците на града са изпратени казачи патрули.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s