САЩ спасяват света с „програма“ за международни безредици / The Wall Street Journal

the-wall-street-journalВ света цари безпорядък, който се засилва след отказа на САЩ от ролята си на защитник на световния ред. В тази връзка редакцията на The Wall Street Journal предлага своеобразна „програма“ за 2014 г., чрез която ще бъдат определени приоритетите при един или друг конфликт.

Изданието акцентира на първо място върху Украйна, където, според авторите, Владимир Путин чрез заплахи и изнудване затяга управлението на авторитарния президент Янукович, който тегли държавата към Русия, пише изданието. При подобен сблъсък изданието съветва да се застане на страната на прозападната украинска опозиция. „Без Украйна Русия не може да се превърне в нова империя, а победата на демокрацията в Киев може да се окаже добър урок за Москва“.

Редакцията на изданието е обезпокоена и от агресивното поведение на Китай в спора му с Япония за островите Сенкаку. „Отчитайки подема на национализма в двете държави, това е най-опасната стъпка, водеща към напрежение“. Изданието  предлага да се подкрепи Япония, „ако премиерът Синдзо Абе престане да се моли в храма на военните престъпници от Втората световна война“.

Не бива да забравяме, че скоро ще започне четвъртата година от началото на войната в Сирия, пише изданието.  САЩ участва там с най-лошия от лошите варианти, в момента трябваше да сме свидетели на догарянето на конфликта. „Вероятно Сирия ще се разцепи на шиитски, сунитски и кюрдски анклави, – предполага изданието. – Най-лошият вариант ще бъде победата на оста Асад- Иран-Хизбулла“.

„В миналото Америка би оглавила международните усилия за обезвреждане на конфликтите или за намаляване на последствията им. Но президентът Обама се отрече от Pax Americana.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s