Маргарет Татчър искала да замени стачкуващите миньори с войници

imageБившият министър-председател на Великобритания Маргарет Татчър е искала да предислоцира войската по време на миньорската стачка през 1984-1985 г., пише РТ, позовавайки се на разсекретени правителствени документи.

От документите, постъпили в Националния архив на Великобритания, следва, че правителството на Татчър е имало готовност да замени стачкуващите с войници от британската армия, а също да изпрати 4500 армейски шофьори и 1650 самосвали за доставката на въглища за ТЕЦ, поради стачката тогава.

Татчър е имала планове за замяна на пристанищните работници с военни, ако докерите обявят стачка.

Независимо от това, че „желязната лейди“ е била против компромиси със стачниците, разсекретените документи показват, че правителството се е опасявало, че стачката ще спре живота в страната. Властта е била поставена в шах, когато профсъюзите на пристанищните работници обявили, че ще стачкуват, а това заплашвало оцеляването на населението в държавата.

Но Татчър решила, че ще задейства войската само в случай на извънредна ситуация, за да не създава усещане за слабост на правителството.
Документите свидетелстват, че Великобритания е щяла за изчерпи запасите си от въглища още в средата на януари 1985 г. Последствията от стачката били очевидни и Норман Тебит, министър в кабинета на Татчър, настоява пред нея за спешни мерки.

Високопоставени чиновници от британското правителство предложили редица сценарии при най-лош развой на събитията, които Татчър трябвало да използва. В поредицата сценарии влизало и ограничаване на доставката на електроенергия.

Стачката на пристанищните работници не продължила повече от 10 дена, обаче, и нямало нужда да се предприемат екстренни мерки.

Документите също демонстрират, че Татчър е призовавала полицията да бъде „по-енергична“. Според нея, офицерите „не изпълняват задълженията си в пълен обем“.

Стачката на миньорите, която продължава година и е неречена „гражданска война без оръжие“, довежда до мощен сблъсък между полицията и протестиращите, както и до смъртта на двама стачници.

Татчър е министър-председател на Великобритания от 1979 г. до 1990 г. По време на пребиваването й на поста тя спечели войната за Фолклендските острови, закрива непечелившите мини в старите промишлени райони на Англия и рязко съкращава социалните разходи. Паралелно с това Татчър последователно намалява прекия данък върху доходите и дотациите. Тя подкрепя агресивната политика на Вашингтон на международната арена и рязко осъжда нахлуването на СССР в Афганистан.

Маргарет Татчър умря от инсулт на 8 април миналата година на 87 години. Погребението й, което беше със статуса „церемониално“, струваше на британската хазна 3.6 млн лири ($ 5.8 млн). Присъстват повече от 2 хиляди високопоставени гости от цял свят. По време на траурната процесия, която се състоя на 17 април, вземат участие повече от 700 военни от британската армия, воювали във Фолклендската война. След завършването на церемонията тялото на Татчър е предадено на роднините й за кремация.

Реклама

2 отговора на “Маргарет Татчър искала да замени стачкуващите миньори с войници

  1. Маргарет Татчър е истински бяс – тя е от идеолозите на глобализма и Новия световен ред. Тя е от създателите на нео-либерализма и същевременно – върла империалистка и неоколониалистка. Нейните идеи, които въплъщаваше в живота, бяха полезни за имперска Британия – в дадения конкретен исторически момент. Защото нейната политика се опираше на еврейските капитали и на влиянието на Билдербергската група. Но нейните идеи са също толкова убийствени за всички останали страни, и особено – за малки страни като нашата. Тази жена е идеологически и икономически убиец, една от най-зловещите фигури на Запада. Такива като нея предизвикаха действително, „колапса на комунизма“, но не за да донесат на света нещо добро и прогресивно, а за да го подготвят за световна тирания и корпоративно мракобесие. Тръпки ме побиват от нейното „величие“…

  2. Един от най-великите политици на ХХ век наред с Роналд Рейгън, папа Йоан-Павел ІІ и Хелмут Кол. Именно те извоюваха колапса на комунизма.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s