За всяко работно място в САЩ кандидатстват трима безработни американци

iПрограмата за помощи на безработните, която действа в САЩ от 2008 г., приключи функционирането си. Съветникът на президента се опитва да убеди Белия дом и сената тя да бъде продължена.

Видният икономически съветник на президента на САЩ Барак Обама и директор на Националния икономически съвет Джон Спърлинг се опитва да даде нов живот на Експертната програма за компенсация на безработните. Програмата приключи на 28 декември, от нея успяха да се възползват 1.3 млн американци. И макар сенатът вече да даде съгласието си за възстановяване на програмата, политическите аналитици твърдят, че Белият дом едва ли ще си позволи действието на програмата отново.

i11Както съобщава ИТАР-ТАСС, програмата за предоставяне помощи на безработните стартира през 2008 г. с цел оказване помощ на хората, изгубили работата си в резултат на рецесията. Оттогава конгресът на САЩ 11 пъти удължава нейния срок на действие, но в настоящия федерален бюджет за 2014-та година средства за програмата не са заложени.

„Болшинството от хората отчаяно търсят работа, – казва Спърлинг в интервю за CNN. – Но за всяко свободно работно място претендират трима безработни. Бюрото по труда съобщава, че през октомври миналата година са открити 3.9 млн. свободни работни места, докато търсещите работа са 11.3 млн. „Това е най-лошото последствие от икономическата рецесия – дългосрочната безработица. – каза Спърлинг. – Тези, които са без работа половин година и повече, имат все по-малко шансове да намерят работа“.

Държавата изплаща на американците стандартните помощи за безработни в продължение на 26 седмици. Средно това е около половината от предишната заплата на наемните работници. Но екстренни помощи дават основание за получаването на около $ 1.2 хил. в продължение на 3 години за безработни американците. Отмяната на дългосрочните помощи ще засегне 4.9 млн американци и 9 млн човека от техните семейства.

Противниците на увеличаване срока на действие на помощите за безработни акцентират върху това, че мярката вече не е актуална, поради съкращаването на безработицата в страната. Понастоящем тя е около 7 % и в бъдеще, според прогнози на специалисти, ще пада.

Главният икономист на рейтинговата агенция  Moody’s  смята, че съкращаването на помощите ще помогне за подобряване на ситуацията на трудовия пазар. Според него, много хора, получавайки пари от държавата, просто спират да търсят работа.

Един отговор на “За всяко работно място в САЩ кандидатстват трима безработни американци

  1. Към българите, емигрирали в САЩ: Добре дошли в „страната на свободата, демокрацията и равните възможности за всички“! Добре дошли в „Обетованата земя“! Ха да ви е честито!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s