Отделянето на Шотландия може да доведе до „ребалканизация“ на Европа / „The Washington Post“, САЩ

Eilean_Donan_Castle_Near_DoАвтор: Лорд Джордж Робъртсън

Много е вероятно другата година държавата, известна като Обединеното Кралство, да се окаже на границата на изчезването.

Ако сепаратисткото правителство на Шотландия постигне целта си по време на референдума, чието провеждане се планира през септември 2014 г., 300-годишният съюз между Шотландия, Англия, Уелс и Северна Ирландия – най-възрастният и най-близък приятел на САЩ – ще поемат по пътя на дезинтеграцията.

Да, това е твърде мелодраматична прогноза, но, въпреки това, е най-точното описание на процесите около излизането на Шотландия от един от най-успешните политически, социални и икономически съюзи в историята на човечеството.

Съставните части на Обединеното Кралство са тясно свързани един с друг, и, ако шотландският народ гласува за разделянето, това ще доведе до сериозни международни последствия. Оставайки част от Обединеното Кралство, както и до сега, Великобритания ще бъде един от водещите играчи на световната арена, но с времето позицията й ще отслабва, защото с изхода на Шотландия кралството ще изгуби една трета от територията си, 5 милиона неселение и значителна част от своя авторитет.

На световния баланс ще бъде нанесен значителен удар, ако един от ключовите союзи на Запада започне да се разпада на частите си. Отделянето на Шотландия в значителна степен ще повлияе върху нейната роля в света – ядрената база на Британия е разположена в Шотландия, а привържениците на идеята за отделянето й настояват за изхвърлянето на базата извън територията.

И отвъд пределите на Великобритания ще видим верижната реакция от евентуалното събитие. Понастоящем лидерите на сепаратистките движения в Европа наблюдават с интерес дебатите в Шотландия. В Испания повече от милион каталунци излязоха на улицата с искане да се признае независимостта им от Испания. Нивото на насилие в Страната на Баските в последните години се понижи, но желанието за независимост не е изчезнало. В Белгия, чието единство виси на косъм, фламандските националисти дадоха ясно да се разбере, че, ако Шотландия получи пропуск за ЕС и НАТО, те са следващите. А след тях ще последват и други.

Днес си струва да се замислим над последствията от „ребалканизацията“ на Европа. В условията на крехък, нестабилен свят, в който проблемите и техните решения бързо придобиват глобални мащаби, национализацията няма да доведе до полза на никого. Сепаратизмът не притежава достатъчен брой инструменти, за да успокои измъченото от проблеми човечество. Той само укрепва атмосферата на раздори и несъгласия.

Националистите получиха контрол над шотландския парламент преди две години. Сега те обичат да казват, че скоро всичко ще се промени, но ще си остане същото. Звучи неубедително.

Съмнявам се, че съотечествениците ми ще извършат тази отчайваща крачка. Според допитването до общественото мнение, процентът на привържениците на отделянето на Шотландия не надвишава 30 %. Но не трябва да се отнасяме лекомислено към случаващото се. Сепаратистите са добре организирани, имат достатъчно сериозни източници на финансиране.

Необходимо е съюзниците на Великобритания да обърнат сериозно внимание върху случващото се при нас. Много скоро ние можем да се окажем на прага на извънредно опасна историческа ситуация, за която в Обединеното Кралство малцина тези, които се досещат.

Лорд Джордж Робъртсън заема поста генерален секретар на НАТО през 1999-2003 г. Той е министър на отбраната на Великобритания през 1997-1999 г. и председател на Лейбъристката партия на Шотландия от 1992-1997 г.

2 отговора на “Отделянето на Шотландия може да доведе до „ребалканизация“ на Европа / „The Washington Post“, САЩ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s