Златният век на атибиотиците свърши, инфекциите стават неизлечими

article-2536186-1A81D01700000578-416_634x468Растяща устойчивост на микроорганизмите към антибиотиците може да бъде докарана до такъв предел, след който новите инфекции необезпокоявано ще се настанят във Великобритания, пише Daily Mail, позовавайки се на думите на директора на Wellcome Trust профессора Джеръми Фарар.
Създадената ситуация не е от сега, тя се формира бавно и постепенно, каза той по време на предаването Today на BBC Radio 4. „Хората вече  по-дълго боледуват с престой в болницете, състоянието им се влошава, започват усложнения. Резултатите около безобразното лечение с антибиотици се прокрадват към над незабележимо“, – поясни специалистът.

По-рано специалисттът от Великобритания професор Дейм Сали Дейвид предупреди, че леките инфекции не трябва да се лекуват с антибиотици, защото това съдейства за развиване на устойчивост към тях, пише Джени Хоуп.

Професор Ферар акцентира върху необходимостта от регулиране на достъпа до антибиотици, които понастоящем в много държави се продават свободно в аптеките и имат невисока цена. Но „нито едно правителство не може да направи това самостоятелно, защото въпросът е глобален“, – подчерта той.

Източник: Daily Mail http://www.dailymail.co.uk/health/article-2536186/Golden-age-antibiotics-ending-say-professor-Research-chief-says-infections-untreatable.html#ixzz2ptRGb66r

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s