Човешките зоологически градини

1520729_413521352083838_723002012_nЧовешките зоологически градини (известни също с наименованието „етнологични експозиции“, „изложба на хора“ и „негърски села“) са широко разпространени на Запад в миналото, като развлечение за широката публика през 19 – началото на 20 век. Целта е да се демонстрират чужденци от Азия и Африка в естествения им, дори по възможност в примитивно-дивия им вид. Подобни зоологически градини има и в Германия. Те са с ярко изразени расистки подтекст. Често африканците са поставяни редом до маймуни, за да се покаже общия им уж произход.

1

1. Ота Бенга, пигмей от долината на Конго, който през 1906 г. често е показван в зоопарк в Брюксел. През 1916 г., без да има възможност да се върне в родното Конго, той се самоубива.

На изложба в Сейнт-Луис през 1904 г. Ото Бенга (втори, от ляво) и други пигмеи от Конго.

2

Танц на пигмеи.

3

Ота Бенга показва заострените си зъби.

4

На тази изложба е показвано момиченцето-ескимос Нанси Колумбия (1893-1959).

5

Фотографии от „ескимоско селище“ на Колумбийската изложба в Чикаго, 1893 г. В центъра – Нанси Колумбия като бебе.

7

„Негърско село“, представено на изложба във Франция.

8

„Негърско село“, представено на изложби във Франция.

9

„Негърските села“ имали особено голяма популярност в Германия, където били популярни идеите на социалния дарвинизъм. Негърското селище било посетено от Бисмарк.

10

Започвайки от 1870 г., човешките зоологически градини се превръщат в символ на втората вълна на империализма, обхванала Запада, борещ се за колонии. Тогава подобни зоологически градини се появяват в Антверпен, Лондон, Барселона, Милано, Ню -Йорк, Варшава, Хамбург. Всяка от зоологическите градини е посетена от 200 до 300 хиляди човека.
Австралийски аборигени, Кристален дворец, 1884 г.

11

Канибал от Фиджи.

12

Селце Сомалия, Луна парк, Санкт-Петербург

13

14

Ирокези

Ceylon Dorf - Sammlung Peter Weiss

Цейлонци

16

17

Често демонстрирането на хора е част от т.нар. „колониални изложби“, на които са представяни различни икономически постижения на колониите. В Германия особена популярност има Карл Хагенбек, който представял племена от Самоа.

Туарег

18

Семейство лабрадорски ескимоси в хамбургски или берлински зоопарк, 1880 г. Те приемат християнството и получават немски имена. Мъжът се нарича Авраам Улрикаб, а жена му – Улрика, децата Сара и Мария, племенник Тобиас, с тях е и още едно семейство. Улрикаб така изкарвал заплатата си, за да изплати дълга си към мисионерите. За пет месеца всички те умрели от едра шарка, понеже нямали имунитет. Авраам Улрикаб водел дневник на езика инуктуит, в който описвал всички унижения, през които преминало семейството му.

19

Плакат на изложба

20

Индианци-семиноли на изложба в Ню-Йорк през 1939 г.

21

Петима индианци от племето  Kawesqar (Огнена земя, Чили). Те били похитени през 1881 г. и изпратени в Европа, за да бъдат показвани в човешки зоологически градини. И петимата умрели след година.

22

Историкът Курт Йонасон обяснява изчезването на човешките зоологически градини не само с разпространението на идеите за равноправието на нациите, които се разпространили като вълна по света, а повече с настъпването на Великата Депресия от 1929 година, когато обикновените хора престанали да имат пари, за да посещават подобни мероприятия.

Ето така дядовците на днешните европейски либерали охотно давали парите си. Последният негър изчезнал от човешките зоологически градини едва през 1935 г. в Базел и през 1936 г. в Торино. Но последната „временна експозиция“ с негри била представена през 1958 г. в Брюксел на изложбата Експо, в която белгийците представили „селце от Конго заедно с жителите“.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Човешките зоологически градини

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s