Русия: Защо европейските политици не осъждат превземането на административните сгради в Украйна?

2118512Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в реч по време на международната конференция по сигурността, която се провежда тези дни в Мюнхен, говори и за ситуацията в Украйна и Сирия.

Лавров призова европейските политици да не мислят за разделянето на Европа на сфери на влияние, а за конкурентноспособността й в света.

„Последните месеци символизират различията в политическите възгледи на Русия и ЕС. От самото начало Русия настоява за диалог, зачитане на взаимните интереси между Русия, ЕС и общите ни съседи. Добре е, че сега заговорихме за това и в Европейския съюз“, – заяви Сергей Лавров. Според него, понастоящем отношенията между Русия и ЕС са в позиция на „откровение“.

Руският министър на външните работи изрази благодарността си на страните на Запада, проявяващи солидарността си с Русия във връзка с неотдавнашните взривове във Волгоград. Според Сергей Лавров, тези терористични актове са се превърнали в „сурово напомняне за глобалния характер на терористичната заплаха, призовават към засилване на усилията на общата ни борба срещу радикализацията“.

Странната трактовка на Запада

Според Сергей Лавров, „за да постигнем общоприемлива договореност, трябва да си отговорим на някои фундаментални въпроси, възникващи, в частност, във връзка със ситуацията в Украйна, и най-вече за следното: какво отношение имат разпалваните улични протести, придобиващи все повече характер на насилие, към принципите на демокрацията“.

Сергей Лавров изрази удивлението си, че не се чуват гласове от страна на европейските политици, осъждащи превземането на административните сгради, нападенията над полицията, расистките и антисемитските лозунги в Украйна. „Защо видните европейски политици фактически поощряват подобни действия, макар в домовете си незабавно и жестоко да пресичат всяко прегазване на закона?“, – попита Сергей Лавров.

„Каква би била реакцията от страна на Европейския съюз, ако членове на руското правителство бяха започнали да подкрепят, в това число с личното си присъствие, участниците в уличните безредици в Лондон, Париж или Хамбург?“, – попита министърът. Според Сергей Лавров, днес не трябва да говорим за разделянето на сфери на влияние, а „как всички страни в Европа да заемат печеливши позиции във висококонкурентния свят“.

Резултатите от Женева-2

Говорейки за ситуацията в Сирия, Лавров отбеляза, че Русия активно подкрепя започналия в Женева диалог между сирийското правителство и опозицията. Според думите му, диалогът трябва да помогне на сирийците самостоятелно да определят бъдещето на страната си. „Надяваме се, че изходът от този политически процес ще позволи да запазим Сирия в суверенната й териториална цялост, като светска държава, която гарантира правата на всички конфесионални и етнически групи“, – заяви руският министър.

Сергей Лавров също отбеляза, че „все още не можем да преодолеем фобията от отминалата епоха, стремежите да разглеждаме действителността през призмата „свой-чужд“.

Лавров призова участниците в Мюнхенската конференция да действат колективно за укрепване на международната стабилност и безопасност. „Структурата на глобалния свят не може да бъде конструирана от един човек, от една партия или от една нация. Светът трябва да се развива върху съвместните усилия на цялата международна общност“, – цитира Франклин Рузвелт Сергей Лавров, завършвайки речта си по време на Мюнхенската конференция по сигурността.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s