600 US морски пехотинци в Черно море, опозицията в Украйна ги приветства

Oleg Tyagnibok, head of the All-Ukrainian Union Svoboda (Freedom) party, speaks during a news conference in KievЛидерът на украинската опозиция и краен националист Олег Тягнибок благодари на посланика на САЩ в Украйна Джефри Пайета за изпращането в региона на 600 морски пехотинци. САЩ още миналата седмица въведоха в акваторията на Черно море 2 бойни кораба. Официално американската флота се намира в Черноморския регион, поради евентуалната необходимост да се евакуират американски граждани от олимпийското Сочи, ако ситуацията там стане заплашителна по отношение на сигурността.

Може би САЩ са решили просто да пошпионират малко в непосредствена близост до бреговата ивица на Русия, прикривайки се зад благовиден предлог. Отчитайки последното изявление на Тягнибок, може да се направи извода ,че един от корабите е десантен. Ако информацията за 600-те американски морски пехотинци се окаже доставерна, то тяхното присъствие не може да се оправдае „с гарантиране на евакуация на американските граждани“.

Припомняме, че американците говорят също, че за изпълнение на мисията могат да бъдат използвани самолети на Луфтвафе. Що за „мисия“ ще извършват, за сега не е ясно. Очевидно е, че при необходимост, американците ще могат бързо да получат помощ в жива сила и бронетехника от своите немски съюзници.

Може да се предположи, че Вашингтон се готви за вариант на ограничена „хуманитарна интервенция“. Подкрепа на горната теза откриваме в редица информации.  Американците могат да се опитат да прибягнат до ограничена сила, например, за да защитят „правата на човека“. Тези дни се появи съобщение, че е налице възможност да се анексира част от територията на Украйна. В периода, когато Русия се готви да проведе Олимпийски игри, някои държави могат да решат да използват това обстоятелство, надявайки се, че Русия няма да уронлеИ въоръжена сила по време на провеждането на Олимпийските игри.

Един отговор на “600 US морски пехотинци в Черно море, опозицията в Украйна ги приветства

  1. Дрън-дрън … Значи янките при нужда(каква нужда?) щели да получат помощ от немски самолети.
    Как си я представяте тази работа. Да помагат на опозицията? Та самолетите могат и ще бъдат свалени на минутата от руснаците, а корабите потопени. Колко му е.
    Те са там за да подпомогнат за евакуация на америк ански граждани участници в олимпиадата, ако се наложи, и нямат други задачи. Те нямат никаква военна тежест в този район пренаситен с руски зенитни, противокорабни и всякакви други ракети.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s