Западните банки размразиха първите $ 500 млн на Иран

1iТова съобщи в интервю за иранската информационна агенция ИСНА зам.министърът на външните работи на Иран Абас Аракчи. Споразумението за размразяването на иранските парични активи беше постигнато по-рано по време на преговорите между Иран и „шесторката“ международни посредници.

„Първият транш от $ 500 млн вече е в сметката в швейцарска банка, всичко беше направено в съответствие със споразумението“, – цитира ИТАР-ТАСС изявлението на Абас Аракчи.

Припомняме, че на 24 ноември 2014 г. Техеран и представители на „шесторката“ се договориха за поетапно връщане на Иран на $ 4.2 млрд., които бяха замразени в сметките му в западните банки. Споразумението влезе в сила на 20 януари 2014 г.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че в следващите 6 месеца САЩ няма да въвеждат нови икономически санкции спрямо Иран и дори ще отменят част от действащите такива. Но ако Техеран не изпълни обещанията си, процесът ще „придобие обратен ход“, каза Обама.

През декември 2012 г. министърът на икономиката Шамседин Хосейни съобщи, че Техеран губи половината от нефтените си приходи, заради санкциите от ядрената си програма.

Нефтеното ембарго, въведено от ЕС, стартира през юли 2012 г., слагайки края на европейските покупки на ирански суровини и сериозно съкращавайки доставките за азиатските потребители под натиска на САЩ.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s