Два US бойни кораба с морска пехота влязоха в Черно море

11iРакетният миноносец «Ремедж» (DDG-61) и флагманът на 6-ти американски флот „Маунт Уитни“ с 600 морски пехотинци влязоха в Черно море. Според наличната информация, те се движат към бреговете на Украйна, съобщи на агенция Интерфакс военно-дипломатически източник.

Според думите на източника, неотдавна двата кораба са форсирали проливите Дарданели и Босфора след споразумение с Турция. На американските кораби се намират над 600 американски „морски котки“.

„Движението на американските кораби позволява да предположим, че те са се насочили към бреговете на Украйна“, – отбеляза източникът. Той добави, че за сега не стои въпроса за влизане на американските кораби в руските териториални води.
„Ремедж“ (DDG-61) е кораб с управляемо ракетно оръжие, с водоизместимост 8.7 хиляди тона. Корабът притежава тактическо оръжие, крилати ракети „Томахоук“, зенитни ракети, артилерийско, противокорабно, минно-торпедно оръжие, въртолети. Екипаж – 337 човека, от тях 23 офицери. Корабът развива до 32 възела.

„Маунт Уитни“ е флагманът на 6-ти американски флот с водоизместимост 18.4 хиляди тона. Корабът има атилерийско въоръжение за самоотбрана и въртолет. През август 2008 г. „Маунт Уитни“ стана първия кораб на НАТО, който достави в грузинското пристанище Поти товари по време на „5-дневната война“ на територията на Южна Осетия. През ноемри същата година този американски кораб не успя  да влезе в Севастопол, поради протестите в града.
По-рано в Пентагона заявиха пред журналисти, че влизането на корабите в Черно море е „в рамките на стандартното военно планиране за гарантиране сигурността при провеждането на Олимпийските игри в Сочи“.

В края на януари стана ясно, че САЩ има намерение да помогне на Русия в областта на сигурността и във връзка с предстоящите Олимпийски игри в Сочи може да дислоцира в Черно море два военни кораба. Както заявиха в Пентагона, корабите ще се приближат към крайбрежието, ако бъдат помолени от руските власти. За сега подобна молба не е постъпила, подчертаха от Пентагона.

Олимпийските игри в Сичи ще се проведат от 7 до 23 февруари в Сочи, а Параолимпийските игри – от 7 до 16 март. Засилените мерки по сигурността в региона бяха въведени точно месец преди началото на съревнованията.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s