Референдумът в Гагаузия единодушно подкрепи присъединяване към Евразийския съюз

64625Населението на Гагаузия, автономия в състава на Молдова, пректически единодушно подкрепи интеграцията с Евразийския съюз. За присъединяването към Евразийския съюз гласуваха 96.7 % от населението на автономията.

Референдумът в Гагаузия се състоя в неделя, 2 февруари. В избирателните секции влязоха 70 776 човека, имащи право на глас от 90 924 регистрирани. Така общо гласувалите са 77. 8 %.

Избирателите трябваше да отговорят на 3 въпроса: „Одобрявате ли външнополитическия курс на Република Молдова, насочен към влизане в Евразийския съюз (Русия – Белорусия – Казахстан)?“, „Одобрявате ли външнополитическия курс на Република Молдова, насочен към присъединяване към Европейския съюз?“ и „Съгласни ли сте да приемете евентуалния проекто-закон на Автономна Гагаузия „За отлагане статуса на Гагаузия за самоопределение“, позволяващ на народа на Гагаузия да реализира правото си на самоопределение, ако Република Молдова загуби независимостта си?“ (бел.ред. искат ли гагаузите да бъдат независима държава, ако Молдова загуби независимостта си и, например, се присъедини към Румъния).

На въпроса за независимостта на Гагаузия, ако Молдова стане част от друга държава (има се предвид, разбира се, Румъния), с ДА са отговорили 98.9 %. ( бел. ред. т.е. гагаузите искат отделяне от Молдова, ако тя се присъедини към Румъния). Що се отнася до евроинтеграцията, идеята е подкрепена само от 2.77 % от населението.

Властта в Молдова нарече референдума незаконен, защото бюлетините за гласувани били напечатани и раздадени без разрешение на Централната избирателна комисия на Молдова. Кишинев първоначално обяви несъгласието си за референдума, защото резултатите му бяха напълно очаквани, а те се разминават със становището на молдовския полтически елит, който се стреми към обединение с Румъния.

Гагаузия е автономия в състава на Молдавия, населението е тюркоезично православно – гагаузи. Според Закона за статуса на Гагаузия, територията има право на самоопределение, ако Молдова изгуби статуса си на държава или се обедини с друга страна.

Един отговор на “Референдумът в Гагаузия единодушно подкрепи присъединяване към Евразийския съюз

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s