Янукович ще се бие до „последния патрон“ за Украйна \ Financial Times

7fee0aea245d2a49a51ff0f3e5e37e5dВиктор Янукович ще се сражава за поста си „до последния патрон“, а подкрепящата го руска държава иска да присъедини Украйна към „съвременния СССР“, заяви в интервю за Financial Times един от лидерите на украинската опозиция Арсений Яценюк.

05Яценюк е „младото дарование“ на украинската политика. За 39 години той успя да бъде в ръководството на Националната банка на Украйна, да бъде министър на външните работи и министър на икономиката. Днес той оглавява партия „Батьковщина“, основана от пребиваващата в затвора Юлия Тимошенко.

129005_0Аналитиците и дипломатите смятат Яценюк за най-опитния и политически грамотен лидер на украинската опозиция, но рейтингът му е по-нисък от този на бившия боксьор Виталий Кличко и _JAZ5962националиста Олег Тягнибок. Украинските демонстранти критикуват тримата за липса на ясна стратегия и видими резултати. Само след сблъсъците на най-радикалните активисти с полицията правителството тръгна на отстъпки: министър-председателят Николай Азаров подаде оставка, а Радата отмени приетите по-рано репресивни закони и амнистира стотици арестувани протестиращи. Но под натиска на Янукович „Партията на регионите“ постави редица уславия, които за мнозина от опозицията са неприемливи. Така например, пълната амнистия ще бъде обявена, ако до 15 дена демонстрантите освободят превзетите от тях правителствени сгради. В противен случай полицията може да ги изтласка със сила.

„Този президент никога няма да напусне поста доброволно,-  каза Яценюк. –  Той ще се сражава за стола си до последния патрон“. Опозиционерът вижда само един изход от ситуацията: той и неговите колеги трябва да оглавят технократично правителство, а Янукович трябва да върне предишната конституция, разширяваща пълномощията на парламента и орязваща властта на президента.

20110916185200Само в такъв случай лидерите на протестното движение могат да убедят народа. „Хората не са глупави. Те разбират, че е по-добре да имаш опозиция в правителството, а не в затвора“, – цитира Яценюк ФрансПрес.

Но дъното на валутните резерви на Украйна вече се вижда, а икономическия ръст за изминалата година беше равен на нула. Да се правят рокади при настоящите икономически уславия е все едно да се изпие чаша с отрова. Миналата седмица президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Москва ще спре икономическата помощ на Украйна, докато не стане известен пълния състав на новото правителство.

„Ако се съгласим, вероятността от неуспех ще бъде значително по-голяма, отколкото шансовете ни за успех, – признава Яценюк. – Това не е просто рискова игра. След изявлението на Путин това е „руска рулетка“, завършва Financial Times.

Един отговор на “Янукович ще се бие до „последния патрон“ за Украйна \ Financial Times

  1. „Този президент никога няма да напусне поста доброволно,- каза Яценюк. – Той ще се сражава за стола си до последния патрон“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s