EС губи от корупция 120 млрд евро за година

People walk in EU Council's media room in BrusselsКорупцията се вихри на всички нива без изключение в страните от ЕС. Ежегодните обобщени загуби се оценяват на около 120 млрд евро. Такива са притеснителните данни, публикувани днес в доклада на Еврокомисията.

Според думите на комисаря на ЕС по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, корупцията причинява загуби на националните икономики и илишава държавите от данъчни постъпления.

„Държавите-членки на ЕС направиха много в последните години в борбата с корупцията, но докладът показва, че всичко е недостатъчно“, – отбеляза Малмстрьом.

Според думите й, печалното явление подрива още повече и без това компрометираното доверие на гражданите към демократичните институции.

В основата на изследването на Еврокомисията залегнаха две широкомащабни допитвания. Те изясниха, че четири от десет компании, работещи в ЕС, смятат корупцията за основна причина, пречеща на развитието на бизнеса.

Очаква се, че по-късно еврокомисарят ще представи по-пълни данни за корупцията във всички 28 държави в ЕС. Подобно изследване е правено за първи път.

Комисарят също отбеляза, че нивото на корупция в ЕС подрива икономиката на цялия съюз.

2 отговора на “EС губи от корупция 120 млрд евро за година

 1. Нищо чудно да има корупция сред една изкуствена, неефективна и недемократична система. А какво по-изкуствено, по-неефективно и по-недемократично от тоталитарния ЕС? Естествено е, че ще има корупция с евр(ей)опарите; много бих се учудил, ако няма.

  Но защо премълчават за огромната корупция, която се шири сред самите брюкселски евр(ей)о-чиновници? Ето, по-долу ви давам примери, сами си намерете още в мрежата…

  Ами огромните им, фантастични даже по германските мерки заплати? Ами това, че щедро смучат от корпоративен лобизъм, понеже Брюксел е столицата на лобизма? Затова ЕК обслужва единствено корпоративни интереси…

  Накратко, едни ненаситни корумпирани хора ни учат на морал!

  Виж в Гугъл: e-vestnik. bg: „Оставката на еврокомисаря Джон Дали припомни скандала с Едит Кресон“

  Виж в Гугъл: archive.bnt. bg: „Корупционен скандал в ЕК“

  Виж в Гугъл: mediapool. bg „Еврокомисарят по търговия е обвинен за финансови измами“

  Виж в Гугъл: vestnikataka.com: „Нов корупционен скандал тресе Еврокомисията“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s