Аржентина обвини Shell в заговор срещу държавата

200981115655936Министър-председателят на Аржентина Хорхе Капитанич заяви, че Royal Dutch Shell действа в разрез  интересите на страната. Обвиненията в заговор се появиха, когато нефтената компания повиши цените на продукцията си с 12 %.

Както съобщи Bloomberg, в опитите за борба с инфлацията, която в Аржентина е една от най-високите в света, страната се опитва изкуствено да занижи растящите потребителски цени.

Според Хорхе Капитанич няма никакво основание за поскъпването цените на нефтените продукти, които завишени цени предизвикаха справедливото възмущение на правителството на Кристина Фернандес.

„Shell“ и ръководителите й действат против интересите на страната, това е истински заговор, – заяви на пресконференция премиерът. – Единственото обяснение за ситуацията е алчността на «“.

По-рано премиерът обвини компанията в изкуствено завишаване курса на долара в Аржентина. Според политика, причина за девалвацията на националната валута е факта, че нефтената компания придоби $ 3 млн. от банка HSBC.

Премиерът добави, че Shell постоянно действа против интересите на потребителите в страната. През 2005 г. покойникият мъж на Кристина Фернандес, президентът Нестор Киршнер, призова аржентинците да бойкотират Shell.

Бившият министър на търговията на Аржентина Гилермо Морено подаде против Shell 83 съдебни иска, нито един от които не беше удовлетворен.

В отговор на изявлението на властта в Аржентина Shell оправда действията си с „еволюция на факторите, влияещи на пазара в Аржентина, а също със силния ръст на цената на нефта в местна валута“.

Шефът на филиала на Shell в Аржентина Хуан Хосе Арангурен в реч по местното радио Mitre заяви, че правителството на страната прибягва до „нарушения в опитите си да отстоява икономическите си интереси. Арангурен отбеляза, че за никаква „алчност не може да става дума, защото доставчиците са увеличили цената на суровината с 23 %, а компанията я е вдигнала само с 12 %“.

В момента стойността на горивото в Буенос-Айрес се колебае в диапазона от $ 1.30 до $ 1.47 за литър бензин и $ 1.16 за дизел.

Един отговор на “Аржентина обвини Shell в заговор срещу държавата

  1. Между другото, компанията „Шел“ е в числото на спонсорите на Хитлер, ако някой случайно е забравил. Те винаги са си били мерзавци.

    Трудно ми е да не презирам цялата Холандия, барабар с „перличката“ им – „Шел“. Само гадости извират от тази страна. Да си спомним само за тяхната Партия на педофилите, например (казва се „Ближна любов, свобода и разнообразие“, моля ви се!). И всевъзможния разврат, който вирее там, наркотиците, педерастията… А това е страната, която моля ви се, презира България (!), обаче е основен снабдител на Брюксел с „европейски ценности“!

    Така е, някои страни са като порове – не само вонят, но и хапят. Чрез компаниите си, например.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s