Посланикът на САЩ в Русия Майкъл МакФол напуска

bfc6308fc2f83690de35987d8adПосланикът на САЩ в Москва Майкъл МакФол съобщи в блога си, че след завършването на Олимпиадата в Сочи ще се завърне в родината си. Причината за решението му била дългата раздяла със семейството.  Дипломатът ще започне работа в Станфордския университет, но „в духовен смисъл ще остане в Русия“, пише той в блога си.

Майкъл МакФол публикува в обръщението си в LiveJournal следното

„Това е последното ми съобщение в блога в качеството ми на посланик на САЩ в Руската Федерация. Веднага след Олимпиадата планирам да се върна при семейството си в Калифорния. След като повече от пет години работих за администрацията на Обама, дойде време да се върна у дома“, – написа той в блога си във вторник.

Дипломатът сподели, че миналото лято съпругата и двамата му сина си се върнали в Калифорния.

„Когато през януари 2009 г. ние заминахме от Станфорд във Вашингтон, за да постъпя на работа в Белия дом, казах на по-големия ми син, че заминаваме за две години (за толкова време университетски професор може да вземе отпуск, за да работи на държавна служба). И ето, след пет години във Вашингтон и Москва, големият ми син поиска да се върне у дома, за да завърши училище. Всички ние се съгласихме, защото за него ще бъде по-добре да се върне у дома, и това решение се оказа правилно, – написа МакФол. – Пробвахме да живеем разделени, на разстояние девет хиляди километра един от друг, но след седем месеца раздяла аз просто съм длъжен да се върна при семейството си“.

Майкъл МакФол има немерение да се върне на работа в Станфордския университет, но „част от него – в емоционален, интелектуален и духовен план завинаги ще останат в Русия“.

„Слушах военните разкази на героите от Сталинградската и Курската битка, докато вървяха тържествата, посветени на 70-та годишнина от Сталинградската битка, срещах се с ветерани в Музея на Великата Отечествена война в Москва. Бях в Музея на блокадата в Санкт-Петербург, където разбрах за мъжествената съпротива на руския народ срещу нацизма и страданията, които са изпитали руснаците през военните години, когато нашите две държави са били съюзници. Тези спомени ще си останат в мен завинаги“, – сподели посланикът.

МакФол припомня и за постигнатото в отношенията между Русия и САЩ, когато стана възможно транзитното маршрутно снабдяване на военните и граждански лица в Афганистан, ръстът на взаимния стокообмен, увеличаване срока на американските визи за руснаците до три години, сътрудничеството в сферите на кибербезопасността и борбата с тероризма.

Дипломатът е сигурен, че ще продължи да работи над някои проекти за президента Обама и неговата администрация, както и ще търси начини да допринесе за укрепване на връзките си с деловите кръгове и гражданското общество между Русия и САЩ.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s