САЩ и Германия готвят „арабска пролет“ за Украйна

Mideast_Arab_Spring_600566aАмериканските и немските политици финансират опозиционните движения в Украйна. В частност, Християнският демократичен съюз е „официален партньор“ на партията на Виталий Кличко „Удар“, а Фонд Кондрад Аденауер – спонсор. Партията на Кличко е подкрепяна и от американски неправителствени организации, участващи в организирането а „арабската пролет“.

Вестник Deutsche Wirtschafts Nachtrichten съобщава, че опозиционната партия „Удар“ е подкрепяна от Християнския демократичен съюз и Фонд Конрад Аденауер, а също и от американските неправителствени организации: Национален демократичен институт и Международен републикански институт, тясно сътрудничещи си с Държавния департамент на САЩ, предаде ИноТВ.

Американските НПО, припомня изданието, активно подготвиха и подкрепиха „арабската пролет“. Представители на тези организации учиха младите египтяни да водят агитация и да използват средствата за масова информация в борбата си. „Възпитаниците“ на САЩ, вероятно, изиграха немалка роля в събитията в „арабската пролет“, но представителите на американските НПО отричат, отбелязва изданието.

Партия ХДС и Фонд Конрад Аденауер, видимо, действат по същия начин и в Украйна. ХДС оказва немалка „логистична помощ“ на „Удар“, а миналата сряда канцлерът на Германия заяви, че правителството има намерение всячески да подкрепя „законните искания на опозицията“. Видно е, че Меркел има намерение да принуди Украйна да подпише споразумението за асоцииране с ЕС, прави изводите си Deutsche Wirtschafts Nachtrichten.

В същото време, немците имат важни споразумения с Русия в сферата на енергетиката и инвестициите. Изданието резюмира, че Германия води достатъчно странна  и рискована игра, защото открито подкрепя украинската опозиция.

Един отговор на “САЩ и Германия готвят „арабска пролет“ за Украйна

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s