Докато върви американо-руската битка за Украйна, някой прихвана разговора на Виктория Нуланд / The Christian Science Monitor

Permanent Representative of the North AtДан Мърфи

На 4 януари в YouTube бе вдигнат аудиозапис на предполагаем конфиденциален телефонен разговор между заместник Държавния секретар на САЩ Виктория Нуланд и посланика на САЩ в Украйна Джефри Паят, припомня коментаторът на The Christian Science Monitor Дан Мърфи. Това се случва на фона на изострените американо-руски търкания за Украйна и в разгара на „пропагандната война“. Журналистът смята, че прихванатият разговор на Нуланд е много полезен за Русия.

Мърфи отбелязва, че в интернет разговорът е пуснат не в неговата цялост, а това означавало, че „той би могло да се редактира така, че от него да се получи нещо, което събеседниците в действителност не са произнасяли“. Но записът поражда някои интересни въпроси.

1. Да обърнем внимание върху буквата F в разговора – глас, приличащ на гласа на Нуланд, произнася фраза, която може деликатно да се преведе като „по дяволите Европейския съюз“. Паят отговаря: „Именно“. Мърфи е сигурен, че това съвсем не означава, че Нуланд презира ЕС. „Високопоставените дипломати често са резки и темпераментни“, – пояснява той.

2. По какъв начин е подслушан разговора? Мотивите и възможностите са очевидни – това е дело или на Русия, или на Украйна. Най-вероятно, дипломатите са общували по незащитена телефонна линия (спецслужбите не са били тъпана, че са шпионирали телефоните на посолството).

Целта на акцията около Нуланд е да се постави САЩ в неловко положение, както и да се направи същото по отношение на украинската опозиция, а също и да се вбие клин между САЩ и ЕС. „Най-малковероятно е записът да не е бил редактиран (монтиран) за тези политически цели“, – добавя авторът.

3. Мърфи е крайно заинтересован от следното: как именно Нуланд се е изказала за ситуацията. Особено нейната фраза: „Не мисля, че Кличу (Кличко) трябва да влезе в правителството“. Нуланд и категорична и уверена в това, че САЩ могат силно да влияят върху състава на украинското правителство. (бел. ред. припомняме за несъответствията между уверенията на САЩ за ненамеса във вътрешните работи на други държави и реалните действия на Щатите). Авторът пояснява, че в разговора събеседниците не анализират обстановката, а обсъждат следното: как да насочат ситуацията съобразно интересите на САЩ, завършва американското издание.

Източник: http://www.csmonitor.com/World/Security-Watch/Backchannels/2014/0206/Amid-US-Russia-tussle-over-Ukraine-a-leaked-tape-of-Victoria-Nuland

2 отговора на “Докато върви американо-руската битка за Украйна, някой прихвана разговора на Виктория Нуланд / The Christian Science Monitor

  1. Ей така се „демократизират“ суверенни страни. От ТАКИВА хора, като Нуланд и събеседника й.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s