Протестите в Босна и Херцеговина обхванаха над 20 града, стотици пострадали

Police stand in front of anti-government protesters in SarajevoПовече от 200 човека пострадаха по време на антиправителствените протести в Босна и Херцеговина. Най-масовите демонстрации бяха проведени в столицата на страната Сараево.

Жителите на 20 града в Босна и Херцеговина излязоха на улицата, за да изразят протеста си против икономическата политика на правителството, предаде Интерфакс.

В Сараево протестираха хиляди. Протестите бързо прераснаха в сблъсъци с полицията. Представителите на правоохранителните органи бяха замервани от протестиращите с камъни и други предмети. Освен това, протестиращите запалиха няколко жилищни сгради и дори президентския дворец. Полицията беше принудена да отговори със сълзотворен газ, гумени патрони и др.

В Тузла протестираха около 5 хиляди човека, активистите нахлуха в сградата на местната администрация и разгромиха компютрите и мебелите.

Припомняме, че през последните няколко дена из цяла Босна и Херцеговина се провеждат най-големите от средата на 1990-те години протести, предизвикани от тежкото социално положение в страната, в която нивото на безработица е над 27.3%.

В безредиците участват главно безработни работници, те искат ревизия на „мошенически проведената“ приватизация. Център на вълненията е град Тузла, където живеят много от уволнените работници.

Един отговор на “Протестите в Босна и Херцеговина обхванаха над 20 града, стотици пострадали

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s