Белият дом настоява Янукович да уважава „мирния протест“

2770838680_d92e7d7dd5_oСАЩ настояват президентът на Украйна Виктор Янукович да изведе от центъра на Киев силите за безопасност и да уважава правото за „мирни демонстрации“, пише в прес-съобщение от администрацията на Барак Обама. Администрацията на Обама също призовава украинските военни да не се намесват в конфликта.

„Ние настоятелно съветваме президента Янукович да изведе силите за безопасност от центъра на Киев и да уважава правото на мирен протест“, – се казва в съобщение, публикувано в сайта на администрацията на Барак Обама.

Обръщението на Белия дом е адресирано и до войската. „Настоятелно съветваме украинските военни да не се намесват в конфликта, който трябва да се разреши чрез политически средства“, – се отбелязва в съобщението.

Администрацията на Барак Обама обещава „да потърси отговорност“ от организаторите на „насилието в Украйна“. „САЩ ще работи с нашите европейски съюзници, за да привлече под съдебна отговорсот тези, които носят отговорност за насилието“, – отбелязват от Белия дом.

Белият дом не за първи път се опитва да посочи на президента на Украйна правилните решения. В същото време Русия призова САЩ и страните от Европа да не се намесват в ситуацията в страната. Прес-секретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви това в интервю за Sion.ru на 19 февруари.

„Принципът за ненамеса се състои в това да няма външна намеса около случващото се в Киев. За това се говори многократно. И Кремъл се придържа към тази линия“, – отбеляза Песков.

В Москва са разтревожени от факта, че Западът се опитва да повлияе върху ситуацията в Украйна. Москва твърди, че информацията за ситуацията в тази държава се подава в извратен вид.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че в съзнанието на хората „се внушават прости формули: „Западът призовава правителството да не се пипа Майдан, макар да не казват какво представлява Майдан“. Лавров подчерта, че се премълчават фактите на насилие по отношение на губернаторите в различните региони на Украйна, а също фактите, свързани с опитите да се превземат оръжейни складове. А Западът, както и преди, призовава правителството на Украйна да „прекрати насилието над мирните демонстранти“.

Един отговор на “Белият дом настоява Янукович да уважава „мирния протест“

  1. Или в Белия дом седят някакви кретено-дебили, начело с Обама… или по-скоро, нас ни имат за малоумни.
    Е, поне тук, в България, все още не сме всички олигофренясали. Макар че и тук соросоидите силно се постараха.

    „Мирни демонстрации“!… Ще се пукна от смях. „Мирни протестиращи“?… Така ли им вика вече Обама на своите специални части, дето ги прати в Киев да стрелят и да палят?

    Като го чуете този циганин да ви каже „добро утро“, погледнете къде е слънцето! Защото обикновено като се завърти, събаря разни предмети с носа си. Вече е толкова елементарен и предсказуем, че ако искаш да разбереш истината, просто трябва да обърнеш изказването му наопаки – и вуаля, ето ти я истината.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s