Украйна прие закон, който позволява завръщането на Тимошенко

Ukrainian Prime Minister Tymoshenko speaks at a parliament session in Kiev.Парламентът на Украйна прие закон, който допуска внасяне на промени в наказателния кодекс на страната. Така парламентаристите направиха възможно освобождаването на Юлия Тимошенко.

Парламентът на Украйна гласува за декриминализация на члена, според който е осъдена Юлия Тимошенко, съобщи Интерфакс.

„За“ гласуваха 310 депутати при 226 необходими.

Решението за освобождаването на осъдения екс-премиер на Украйна Юлия Тимошенко трябва да бъде прието след влизане в сила на закона, който отваря вратата за подобно развитие на събитията, заяви на 21 февруари защитникът на Тимошенко Сергей Власенко.

„За освобождаването на Тимошенко е необходимо решението на съда“, – цитира Власенко агенция УНИАН.

Парламентът на Украйна внесе на 21 февруари в наказателното законодателство на страната текст от конвенцията на ООН против корупцията, а това може да съдейства за освобождаване на лидера на украинската опозиция, екс-премиера Юлия Тимошенко, защото приетия от Върховната Рада закон декриминализира члена, според който е осъдена Тимошенко.
За да влезе в сила законът, той трябва да бъде подписан от президента Виктор Янукович.

В края на 2011 г. Тимошенко беше осъдена на седем години лишаване от свобода за превишаване на пълномощията си при подписване на газовите споразумения с Русия. От май 2012 г. тя се намира на лечение в болница в Харков.
Многократните опити в миналото на съратниците на екс-премиера да декриминализират члена, според който тя е осъдена, не доведоха до успех.

Споразумението на президента и опозицията

През деня на 21 февруари президентът на Украйна Виктор Янукович подписа с опозицията споразумение за регулиране на политическата криза в Украйна.

Споразумението се състои от шест точки. Първа точка разглежда възстановяване действието на Конституцията от 2004 г., а също и формирането на ново правителство. „Подписаните заявяват за намерението си да създадат коалиция и да сформират Правителство на националното единство 10 дена след обнародване на закона за възстановяване на Конституцията“, – се казва в документа.

Втора точка от спорузмението предвижда началото на Конституционни реформи в Украйна, които ще „уравновесят пълномощията на Президента, правителството и парламета“.

Трета точка предвижда провеждане на президетски избори веднага след приемането на новата Конституция на Украйна, „но не по-късно от декември 2014 г.“. Документът също уговаря създаването в Украйна на ново изборно законодателство и формирането на нов състав на ЦИК.

Четвърта точка от споразумението предвижда разследване на насилническите актове „под общ мониторинг на властта“, опозицията и Съвета на Европа. В пета точка „Властта в Украйна“ и „опозицията се задължават да се въздържат от силови мерки“. Точката също предвижда приемането на закон за освобождаване от отговорност на участниците в протестните акции.

„Двете страни ще полагат сериозни усилия за нормализиране на живота в градовете и селата члез освобождаване на административните и обществените сгради, чрез разблокиране на улиците и площадите“, – се казва в документа. Според споразумението, незаконното оръжие трябва да бъде предадено на органите на МВР в рамките на 24 часа. След изтичането на този гратисен период всички случаи на носене на незаконно оръжие и неговото съхранение ще попаднат под ударите на действащото законодателство.

Един отговор на “Украйна прие закон, който позволява завръщането на Тимошенко

  1. Ето, започна се вече! Извиват им ръцете както си искат. (Не че някой в правителството или в парламента, или пък Янукович, наистина се съпротивлява, де… Ама ей така, като едни евтини к… дават вид, че са се опънали.) Държавата в Украйна благополучно тръгна по пътя на безпринципното отстъпление. По този начин ще отстъпва вече винаги, до безкрайност. И ще прави послушно всичко, каквото се поиска от нея. Честито на печелившите!
    Не знам кой от многото варианти би бил по-добър за Украйна при това положение (явна външна агресия): дали разцепление на държавата, или гражданска война, или пък ТОВА?… Така или иначе, очертава се този вариант на сценария. Ако се осъществи, поне насилието ще бъде минимизирано. Е, да ги видим до къде ще я докарат по този начин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s