Жорес Алферов: Унищожаването на съветската цивилизация е престъпление пред човечеството

Êðóãëûé ñòîë "Èííîãðàä Ñêîëêîâî - íàöèîíàëüíûé ïðèîðèòåò Ðîññèè"Разрушаването на СССР и унищожаването на съветската цивилизация е престъпление пред човечеството, смята лауреатът на Нобелова награда, академикът от Руската академия на науките Жорес Алферов.

„Всичик ние – белорусите, руснаците, украинците, узбеките, а и цялата планета понесохме огромни загуби от унищожаването на СССР. Ликвидирането на СССР и унищожаването на съветската цивилизация – това е огромна загуба, това е огромно престъпление пред човечеството, в разултат пострадаха милиони, десетки милиони“, – заяви Ж. Алферов пред журналисти в четвъртък в Минск по време на празнично мероприятие, посветено на 85-та годишнина на Националната академия на науките на Белорусия.

Той подчерта, че в резултат на разпада на СССР „е нарушиена стабилността на планетата и са създадени необикновено тежки условия за развитие на Белорусия“.

20140123-143015-958Ж. Алферов отбеляза, че „Белорус е един от лидерите в постсъветското пространство“. „Най-вече защото балоруската икономика се развива на базата на високите технологии и високотехнологичните отрасли на промишлеността. Ученият добави, че той „е радостен да бъде съучастник в този процес“.

Според думите ми, той „винаги много високо е оценявал белоруската наука“. „Може би защото аз самият съм част от тази наука“, – каза академикът.

Жорес Алферов – съветски и руски физик, лауреат на Нобелова награда по физика. Вице-президент на РАН от 1991 г.

Един отговор на “Жорес Алферов: Унищожаването на съветската цивилизация е престъпление пред човечеството

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s