Украйна е в хаос. Как ще постъпи Русия? / Opinione

Demonstrators throw objects towards riot police during a rally held by pro-European protesters in KievСтефано Мани

„Украйна направи огромна крачка към бездната на гражданската война. САЩ, ЕС и НАТО трябва да съхранят бдителността си по отношение на вероятните инициативи на Русия“, – пише Стефано Мани във в. Opinione.

Сряда завърши с уволнение на началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна и с назначаването за главнокомандващ на ген. Владимир Заман, а също с примирие с демонстрантите, което не издържа и 12 часа, съобщава кореспондентът.

„Два епизода свидетелстват за слабостта на позицията на президента Янукович, – се казва в статията. – Армията едва в сряда бе призована да действа срещу протестиращите. По време на първата половина на деня министерството на отбраната обяви, че изпраща в столицата първите подразделения десантчици, а службата за безопасност обяви за началото на антитерористична операция в национален мащаб. Два часа след това президентът смени началника на сухопътните сили на Украйна. Какво означава това? Президентът сметна, че генералът не съответства на нивото на поставените задачи или че военачалникът е казал „не“ на идеята да се използва армията за потушаване на въстанието?

„Само загубата на контакт с армията, в която има главно млади хора, които явно са солидарни с въстаниците, би могла да подтикне Янукович към обявяване на примирие с опозицията, – предполага авторът на статията. – Но още докато беше на ход инициативата на министрите на външните работи на ЕС, Янукович се сблъска с необходимостта да се противопостави на втория изблик на гражданската война, а той беше по-сериозен от първата нощ на кръвопролитие. Както стана ясно вчера вечерта, по данни на въстаниците, са загинали 100 човека. Янукович се оказа в незавидна позиция във въстаналата столица по време на преговорите с европейците“.

Кореспондентът отбелязва също, че Янукович „е подложен на политически натиск от страна на Кремъл, който в миналото го подкрепяше, а сега го възприема като недееспособен политик“. Министър-председателят Дмитрий Медведев беше пределно откровен. Украинската „власт трябва да бъде легитимна и ефективна, за да не могат в тази власт да си изтриват краката като в парцал“, – заяви той“.

Още преди началото на преговорите с европейците от ЕС и САЩ обявиха за въвеждане на санкции срещу украинските чиновници, които са считани за виновни за употребата на насилие срещу гражданите, се казва по-нататък в статията. Впрочем, НАТО, официален партньор на Украйна (макар процедурата за приема на Киев да беше замразена още през 2008 г.), направи изявление: „Настоятелно призоваваме украинското правителство за по-натъшно въздържане от насилие. Ако военните се изправят срещу опозицията, на отношенията с НАТО ще бъде нанесен сериозен ущърб“, – заяви генералният секретар на НАТО Андерс Ф. Расмусен.

„По времето на СССР подобна ситуация би била регулирана със заповед на Кремъл чрез незабавно изпращане на танкове срещу въстаналата столица. Днес Киев щеше да има съдбата на Будапеща, Прага, Кабул, Баку и Вилнюс. Но в последните 23 години Москва промени подхода си по отношение на „близките си съседи“, – пише авторът. – Москва може да провежда военни операции вътре в Русия, но не и по отношение на съседите си и не вътре в „сферата си на влияние“. Путин силно рискува с нахлуването си в Грузия през 2008 г., но в този случай той имаше „легитимен“ повод за война. Руската военна намеса в Украйна не е възможна: няма повод за война, а и нещо повече, 46-милионната държава е разположена в центъра на Европа“. „Ако Янукович падне, Украйна ще излезе от зоната на влияние на Москва и ще се сближи със Запада. Русия може да последва примера на Милошевич в Югославия и да заложи на сепаратистките стремежи на Крим и източните региони“, – допуска Стефано Мани.

„При всички случаи Путин ще измисли нещо. САЩ, НАТО и ЕС, както никога по-рано, трябва да прояват завишена бдителност“, – предупреждава авторът на статията.

Източник: Opinione

2 отговора на “Украйна е в хаос. Как ще постъпи Русия? / Opinione

 1. Забелязвам две основни мнения:

  1. Тимошенко е мекотело, той вече е станал предател, само че замазва положението. Не се предава веднага, само за да запази „лице“, Вместо това вяло разтегля локума. Но вече е решил да предаде Украйна на вълците и лека по лека го прави. Впрочем, и всички украински политици около него са същите безгръбначни продажници и предатели. Янукович просто отстъпва предпазливо, за да не може да бъде обвинен един ден.
  Русия също е предала Украйна. И Янукович, и Кремъл, всички са се изплюли на Украйна и вече са я отписали. Пипалата на НПО-тата (парите и пропагандата им) са оплели Украйна неспасяемо, а Русия – твърде силно. Ето защо никой не прави нищо.

  2. Тимошенко е извънредно умен и хитър, той само отстъпва тактически, за да удържи положението. Изобщо не се е отказал да запази Украйна и да я спаси от агресията. И даже един ден пак да я поведе накъдето си беше решил (каквото и да означава това). Той получава тайни съвети от мъдрата Русия, която активно действа задкулисно с тайните си служби, някъде си прави нещо, нещо някъде манипулира, нещо някъде разузнава и търгува, и накрая с търпението си неизбежно ще спечели Украйна и ще изведе страната от кризата.

  Може да има и други гледни точки, но за мен тези са основните, които забелязвам. Бъдещето ще покаже – кой крив, кой прав.

  • Пу, мислех за крадлата Тимошенко, и нейното име написах. Какъв майтап! Имам предвид президента Янукович, разбира се.
   Но нищо чудно да се окажа пророк – истински смешно ще бъде, ако отново сложат Тимошеничката в президентското кресло… Какъв резил ще бъде, много ще се забавлявам!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s